Чакъров подписа проекти на 6 заповеди за защитени зони от "Натура 2000"

755
Чакъров подписа проекти на 6 заповеди за защитени зони от

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров е подписал проекти на шест заповеди за обявяване на защитени зони от мрежата "Натура 2000", съобщи МОСВ.

Това са защитени зони "Остров Пожарево", "Стената", "Ятата", "Остров Ибиша", "Остров Лакът" и "Язовир Конуш". Защитeна зона "Остров Пожарево"е разположена в землищата на Тутракан, с. Пожарево и с. Дунавец, община Тутракан, област Силистра, с обща
площ 9736.98 декара. Защитeната зона "Стената"е разположена в землището на Тутракан с обща площ 797.27 декара.

"Ятата" е разположена в землищата на Белослав, община Белослав и с. Константиново, община Варна, област Варна, с обща площ 1445.02 декара. Защитената зона "Остров Ибиша" е разположена в землищата на с. Долни Цибър и с. Горни Цибър, община Вълчедръм, област Монтана, с обща площ 3 993.07 декара.

Зоната "Остров Лакът" е разположена в землищата на Никопол и с. Драгаш войвода, община Никопол, област Плевен, с обща площ 12 609.38 декара, а "Язовир Конуш" - в землището на с. Конуш, община Асеновград, област Пловдив, с обща площ 376.77 декара.

Предложените ограничения в заповедите са определяни само за дейности, които ще доведат до увреждания на предмета на защита - т.е. да не се извършва разораване и залесяване на ливади, пасища и мери, премахване на характеристики на ландшафта, унищожаване на островни образувания, се посочва в съобщението.

От утре официално започва 30-дневният срок за изразяване на становища от всички заинтересовани страни. Петте РИОСВ - Варна, Пловдив, Русе, Монтана и Плевен, в чийто обхват попадат тези защитени зони, ще организират утре работни срещи за официално
представяне на проектите на заповеди.

В срещите ще участват представители на съответните областни управи, кметовете на населените места, на Министерството на земеделието и продоволствието и на Държавната агенция по горите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg