Чакъров предлага в общините да има екипи, управляващи средствата от еврофондовете

355
Чакъров предлага в общините да има екипи, управляващи средствата от еврофондовете

Министър Джевдет Чакъров предлага в общините да се сформират специални екипи за подготовка и управление на проекти, които ще се финансират от европейските фондове, информират от МОСВ.

В писмо до министъра на държавната администрация Николай Василев Джевдет Чакъров се обръща към него за съдействие чрез областните управители да се препоръча на общините сформирането на такива екипи.

А информацията за тях, чрез областните управители, да постъпи в Министерството на държавната администрация и в министерствата, които ще ръководят оперативни програми. Идеята е, когато се организират обучения, да участват едни и същи екипи, за да има приемственост и да се постигат реални резултати.

В писмото си до министър Василев министър Чакъров посочва, че предлага тези мерки, защото след организирани редица срещи и обучения за общини, становището на експертите от МОСВ е, че няма добра подготвеност за усвояване на средства от европейските фондове. Също така на обученията се пращат различни хора и всеки път се започва отначало.

В друго писмо до министъра на финансите Пламен Орешарски министър Чакъров предлага да бъде организирана среща на всички министри, които управляват оперативни програми, за да се съгласуват общи обучения за общините.

Идеята на Джевдет Чакъров е също така да се обсъдят и други възможности да се подпомогне повишаването на административния капацитет на местните власти, както и възможностите за намиране на средства, чрез които да бъдат материално стимулирани експертите в общините, които ще работят по усвояването на парите от еврофондовете.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg