Чакъров: Решение за боклука на София ще има до 10 дни

374
Чакъров: Решение за боклука на София  ще има до 10 дни

До голяма степен има готовност и нагласа част от столичните отпадъци да бъдат приети от регионалното депо в Севлиево. Това каза министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров днес в Народното събрание.

Както е известно, вчера община Силистра се съгласи да приеме 180 хиляди тона отпадъци от столицата. Капацитетът на депата в двете общини, обаче, няма да стигне за цялото количество бали, което е около 500 хиляди тона, уточни еко-министърът.

Той каза, че отпадъците на София могат да се приемат и от все още строящия се завод за преработка в Шишманци. В момента Министерството на околната среда и водите прави преглед на всички депа в страната, включително и общинските.

 Според него най-добрият вариант е балираните софийски отпадъци да отидат в депа, които предстои да бъдат рекултивирани. Такива са всички общински сметища, които според изискванията на ЕС трябва да бъдат закрити до края на юли 2009 г.

 Чакъров прогнозира, че трябва да има окончателно решение на проблема в следващите 7 до 10 дни и това решение ще бъде представено на Европейската комисия. Към момента по-малко вероятен изход от ситуацията е отпадъците да се извозват към регионални депа, каза Чакъров. По думите извозването на боклука извън страната е прекалено скъп вариант, тъй като ще струва над 120 млн. евро.

Чакъров беше категоричен, че правителството няма да допусне да има санкции за страната заради балираните столични боклуци. Той добави, че все още не е ясно на кое депо ще се складира сметта и затова не може да се определи предварително финансовата рамка на бъдещото решение.

Чакъров бе категоричен по повод изявлението на вицепремиера Меглена Плугчиева, че тя се отказва да координира решаването на проблема, и посочи, че проблемът с отпадъците на София е на цялата на страна и всички трябва да положат усилия.

 „Този проблем е унаследен. Той не е само на Столична община, но не е само и на държавата. И ако обединим усилията си, можем да го решим, допълни Чакъров. Министърът обеща, че МОСВ ще се произнесе по възможно най-бързия начин по Оценката за въздействието върху околната среда на бъдещия завод за отпадъци. Документите се разглеждат в момента за площадките Яна и Савина.

Чакъров добави, че МОСВ прави преглед на законодателството за възможностите да се съкратят сроковете за издаване на ОВОС и за комплексни разрешителни. Времевата рамка е сериозна и това създава дискомфорт на инвеститорите, предупреди още министър Чакъров.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg