Чакъров: Ще успеем да изпълним 70% от поетите ангажименти към ЕС

328
Чакъров: Ще успеем да изпълним 70% от поетите ангажименти към ЕС

Министерството на околната среда и водите ще съдейства за организирането на среща на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) с представители на Американската търговска камара и американската Ексимбанк, за да бъдат обсъдени възможностите за инвестиции в областта на околната среда. За това се договориха на среща министър Джевдет Чакъров и посланикът на САЩ Джон Байърли.

Дори при 100% усвояване на средствата от Оперативната програма „Околна среда” и държавното съфинансиране, ще успеем да изпълним 70 на сто от поетите към ЕС ангажименти. В този аспект е полезно да се обсъдят възможностите за участие на Ексимбанк във финансирането на проекти в областта на екологията, каза министър Чакъров.

По време на проведена среща на министъра с мисия на Ексимбанк през 2006 година беше изразен интерес от страна на банката за отпускане на заеми за българските общини без държавна гаранция за проекти за изграждане на пречиствателни станции за отпадъчни води, подобряване на водни цикли и управление на отпадъците, информират от министерството.

Джон Байърли подчерта, че България е съюзник на САЩ и партньор, на който може да се разчита и че той ще работи активно за представяне на възможностите за инвестиции у нас пред американски компании. Посланикът обаче отбеляза, че все още проблем за привличането на инвестиции в България са корупцията и престъпността. Той изрази готовност САЩ да съдействат за решаването на този проблем.

Байърли постави и въпроса за забавеното решение на министър Чакъров по инвестиционното намерение на канадската компания „Дънди Прешъс” за разширяване на добива на медно-златни руди от находище "Челопеч". Джевдет Чакъров посочи, че в момента от концесионни възнаграждения в бюджета постъпват 15-20 млн. лева годишно и че в този аспект условията в концесионния договор за находището в Челопеч, което е най-богатото в България, са провокирали въпроси, свързани със защитата на националните интереси.

Министърът подчерта, че обвиненията в корупция по тази тема са безпочвени. Винаги е имало едно единствено предложение, обявено публично – за евентуално държавно участие, за създаване на държавен инвестиционен фонд, средствата от който да се управляват на правителствено ниво и от Министерството на финансите и да се използват за съфинансиране на инфраструктурни проекти по всички оперативни програми, каза Джевдет Чакъров. Некоректно беше въпросът да се поставя с този тон в чуждестранните и българските медии, но важното е, че сега има диалог с канадската компания, коментира министър Чакъров.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg