Чакъров участва в консултации по законодателния пакет енергетика-климат

334
Чакъров участва в консултации по законодателния пакет енергетика-климат

Министър Джевдет Чакъров ще участва в консултации с представители на ЕК по законодателния пакет на ЕС „енергетика-климат”, съобщава Министерството на околната среда и водите.

От страна на ЕК разговорите ще водят представители на кабинетите на председателя на Европейската комисия, на комисарите по околна среда и енергетика и на френското председателство на ЕС. От българска страна ще участват също и министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова, както и експерти от МОСВ, МИЕ и МВнР.

Законодателният пакет „енергетика-климат” е разработен от ЕК на базата на постигнатото на Европейския съвет през м. март 2007 г. споразумение за интегрирана политика в областта на енергетиката и измененията на климата за постигане на общностни и национални цели за намаляване на емисиите от парникови газове.

Пакетът “енергетика – климат” беше обявен за един от основните приоритети на френското председателство на ЕС, като амбицията е да бъде постигнато съгласие по него между Съвета и Парламента още на първо чете до края на 2008 г. В тази връзка Председателството и ЕК провеждат двустранни разговори с всички страни-членки с цел да бъдат изяснени спорните моменти по пакета.

Основен дискусионен въпрос за България на този етап представлява изборът на базовата година, спрямо която ще се постига намалението на емисиите парникови газове.

Ние сме част от т.нар. група на седемте страни, подписали т.нар. унгарско предложение (декларация", които настояват базовата година да не е предлаганата от ЕК 2005 година, а да се отчита базовата година по Протокола от Киото, която за България е 1988 година.

Седемте имат различна позиция и по въпроса за въвеждането на принципа за разпределение на квоти на емисии парникови газове за енергетиката от 2013 година чрез търг.

България, като част от групата, поддържа становището за поетапно въвеждане на тази схема за енергетиката в периода до 2020 година, при което 100-процентовото разпределение на квоти чрез търг да се постигне през 2020 година, а до дотогава да има процент и безплатни квоти, с оглед социалната значимост на енергийния сектор.

Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg