Чакат ни по-скъпи ток и парно след 1 юли?

369
Чакат ни по-скъпи ток и парно след 1 юли?

Незначително увеличение на цените на електроенергията и топлоенергията за бита се очаква от 1 юли 2007 г.

Това прогнозира проф. Константин Шушулов, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) след обществено обсъждане на регулатора.

Според данните от подадените заявления на енергийните дружества, постъпили в ДКЕВР, не би следвало да се очаква промяна в цените за битовите крайни потребители на топло и електроенергията с повече от 1-2%, уточни още проф. Шушулов.

Повишаването на цените на вносните и местни въглища, промяната на цената на природния газ, увеличаване материалните активи на дружествата в енергийния сектор и затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй са основните предпоставки за промяна в цените за крайните потребители.

Окончателното решение за изменение на цените на топло и електроенергията ще бъде взето след като ДКЕВР приключи пълния регулаторен преглед на дружествата в енергийната система.
Очаква се новите цени да влязат в сила от 1 юли тази година.

Във връзка с предстоящата либерализация на енергийния пазар от 1 юли ДКЕВР ще утвърди задължителна квота за продажба на електроенергия, с което ще се гарантира максималната защита на битовите потребители.

Това решение на комисията ще позволи да се запази регулирана цена на електроенергията за битовите крайни потребители.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...