Части за BMW, Audi и Rolls-Royce се произвеждат в България

1695
Части за BMW, Audi и Rolls-Royce се произвеждат в България

© ETEM, Profit.bg

Металургичната индустрия е един от стълбовете на българската икономика, а инвестициите в сектора са насочени към производството на качествени изделия, които са конкурентни на световно равнище.

Това каза Джордж Менцелопулос, изпълнителен директор на ЕТЕМ, на официална церемония във вторник по повод Деня на металурга, на която компанията беше домакин.

Празникът беше уважен от вицепремиера Томислав Дончев, кмета на София Йорданка Фандъкова, заместник-министъра на икономиката Лъчезар Борисов, представители на бизнеса и металургичната индустрия.

ЕТЕМ заема една от лидерските позиции в Европа за производство на алуминиеви профили за архитектурни системи, автомобилостроене и други индустриални приложения.

Компанията има над 40-годишен опит и има международно присъствие. Основните й производствени мощности се намират в София, но има представителства и партньори, както в Европа, така и в Африка и Азия.

Джордж Менцелопулос съобщи, че през 2011 г. ЕТЕМ България, където в момента са заети 600 души, е започнала изпълнението на петгодишен инвестиционен план на стойност 60 млн. лева.

Изградени са две нови халета, закупени са нови машини, пусната е нова линия за екструдиране на алуминий, изградени са два автоматизирани склада с капацитет за съхранение на 1500 тона алуминиеви профили, две лаборатории, оборудвани с най-нови технологии, и други съоръжения.

В момента компанията разполага с пет модерни преси за екстурзия, които произвеждат широка гама алуминиеви профили за архитектурни системи, автомобилната промишленост и други индустриални приложения.

Предприятието притежава също две вертикални и две хоризонтални линии за прахово боядисване и предоставя пълна гама от цветове с много високо качество.

ЕТЕМ доставя автомобилни профили на едни от най-престижните автомобилни марки в света като BMW, Rolls-Royce, Audi, Jaguar, Land Rover, Volkswagen.

„В последните четири години бяхме включени в нови проекти, които гарантират увеличаването на производството на автомобилни части в бъдеще“, каза Менцелопулос.

Паралелно с това ЕТЕМ остава фокусирана и върху основния си бизнес, производството на архитектурни системи. Изпълнителният директор на компанията изтъкна, че тя е една от малкото в Европа, която има Декларация за екологично въздействие на своите продукти – (EPD) документ, който предоставя прозрачна информация за използваните материали при производството на архитектурни системи и за екологичното въздействие през целия му жизнен цикъл.

ЕТЕМ е разработила фасадната система на бизнес сградата Кепитъл Форт на бул. „Цариградско шосе“, която беше завършена през 2015 г.

„Ще продължим да развиваме нови системи и технологии, които ще ни позволят да подкрепим още по-амбициозни проекти като бъдещия небостъргач Скай Форт, който ще се строи в София“, каза Менцелопулос.

Той допълни, че портфолиото на компанията от впечатляващи проекти в цял свят се разраства и тя доставя своите архитектурни системи и профили в Западна Европа, САЩ, Канада, Азия, Африка и Персийския залив. Планира се продължаване на инвестициите в нова производствена сграда.

„Нашата визия е да превърнем ЕТЕМ в глобален партньор, като предоставяме креативни решения и използваме гъвкав и проактивен подход“, каза Менцелопулос.

„Продължаваме да се стремим към върхови постижения, така че целият свят да разбере, че в България има удивителни хора, които работят с желание и създават иновативни продукти“, изтъкна той.

„Радвам се, че се намираме в едно от двете предприятия от металургичната индустрия, които са разположени на територията на София. Капиталовложенията, които се правят в тях, ги нареждат на едно от първите места сред големите инвеститори в икономиката на столицата, като те осигуряват над 1300 работни места, голяма част от които висококвалифицирани кадри“, каза от своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Фактът, че предприятието е сертифициран доставчик на алуминиеви профили за световноизвестни марки от автомобилната индустрия показва, че нашата металургия създава продукция с високо качество и е конкурентноспособна“, допълни Фандъкова.

По думите й визията на Столична община е да привлича инвеститори в модерни и чисти производства.

Председателят на Българската асоциация на металургичната индустрия Антон Петров каза, че през 2016 г. произведената продукция от българските металурзи е била на стойност 7 млрд. лв., а износът е възлизал на 5 млрд. лв.

Той съобщи, че и тази година е постигнат рекорд в добавената стойност, която е 2.5 пъти по-висока от средната в обработвателната промишленост, а конкретно в цветната металургия производителността е била пет пъти по-висока.

Според вицепремиера Томислав Дончев днес металургията е не само индустрия, а бизнес и наука. „Когато говорим за металургия, не става дума само за първична преработка, а за сложни индустриални процеси, където голяма част от добавената стойност, заплати, данъци остават в страната“, каза вицепремиерът. Той е убеден, че не можем да имаме истинска индустрия без металургията като неин фундамент.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Уае
# 0
08:11 | 9 November 2017
Каква металургия и каква промишленост в София бе, маймуни. Съсипахте държавата с този политика всичко в София и рано или късно това ще взриви икономиката ни (ако имаме такава). София е столица, а не индустриален град. Металургия, тежка промишленост по целия свят се прави край пристанища. Русе, Варна, Бургас. С няколко завода и 100 цеха си мислим, че Пловдив е нещо голямо. Ама не е. Комунизмът още не ни излиза от главите.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg