Чехия даде висока оценка за ролята на България като член на ЕС

536
Чехия даде висока оценка за ролята на България като член на ЕС

България и Чехия имат отлично сътрудничество във всички области и членството в Европейския съюз открива много нови възможности за неговото по-нататъшно развитие. Около това мнение се обединиха вицепремиерът Ивайло Калфин и премиерът на Чехия Мирек Тополанек, който прие министъра на външните работи по време на визитата му в Чехия.

Ивайло Калфин и Мирек Тополанек обсъдиха резултатите от проведения на 21-22 юни в Брюксел Европейски съвет. Те бяха единодушни, че постигнатите договорености относно бъдещата междуправителствена конференция за приемане на Договор за реформи създават добра основа да се осигури ефективното функциониране на Евросъюза след Петото разширяване, информират от пресцентъра на правителството.

Разменени бяха мнения по въпросите на глобалната сигурност и сътрудничеството на двете страни в тази област. Висока оценка бе дадена за ролята на България като нов член на ЕС във формулирането и осъществяването на европейската политика за добросъседство – в Черноморското сътрудничество и в отношенията със страните от Кавказ.

Чешкият премиер информира за хода на разговорите със САЩ по разполагане на елементи на противоракетната отбрана на територията на страната му. Той подчерта, че интегрирането на тази система в цялостна система за ПРО на НАТО би увеличило възможностите за ефективно противодействие на възникващите заплахи.

Чехия очаква до края на тази година да се присъедини към Шенген и е готова да сподели своя опит в България, която си е поставила за цел да стане част от Шенгенското пространство до две-три години.

Премиерът Тополанек посочи, че страната му е една от тези, които отвориха своя пазар на труда, и това решение се счита за правилно. Чешките фирми са успешни инвеститори в България в областта на енергетиката и инфраструктурата. Бихме искали да видим и повече български фирми-инвеститори в Чехия, заяви министър-председателят. Ние сме отворени и готови за това, а присъединяването на България към ЕС открива и много нови възможности, добави той.

Отделено бе внимание и на въпросите на енергийната сигурност в Европа. Двете страни подчертаха съвпадението в позицията им, че новите предизвикателства и проблемите, възникващи при осигуряване на надеждни и разнообразни и енергийни източници и използването на енергопреносни системи, налагат да се преосмисли мястото на ядрената енергетика. Отбелязано бе, че инициативата на Чехия, подкрепена и от България, за по-ясна и категорична позиция на ЕС в тази насока, има особено важна роля. От българска страна бяха изразени желание и готовност за участие в инициирания от Чехия и Словакия ядрен форум.

Ивайло Калфин връчи на Мирек Тополанек покана от премиера Сергей Станишев за официално посещение в нашата страна. Чешкият министър-председател заяви, че с удоволствие ще посети България и се надява визитата му да се осъществи в края на тази година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg