Черно море било източник на екогориво

1047
Черно море било източник на екогориво

Черно море е огромен източник на нетрадиционни енергийни ресурси. Запасите от сероводород могат да се използват като екологично чисто водородно гориво, а от подводните газови извори да се топлят басейни, хотели и парници, твърдят учените от Института по океанология към БАН във Варна.

Едно от богатствата на Черно море са газовите извори край Калиакра. Идеята на учените е да изведат природния газ по тръбопровод на сушата, за да мерят дебита му.

Увеличението на дебита показва напрежение в земните недра и предстоящо земетресение.

"От една страна ние можем да изучаваме проблема с предсказване на земетресение, от друга страна да използваме този природен газ за битови цели - за отопляване на училища, хотелчета, детски градини", коментира проф. Петко Димитров от института по океанология.

Изследователите от Института по океанология кандидатстват пред Еврокомисията по проект за изучаване на минералните утайки, които са естествен екологичен тор.

"В тези утайки се намират големи количества, съдържания на т. нар. "елементи на плодородието". Нашата цел и идея е да заменим изкуствените торове, които се произвеждат у нас и непрекъснато поскъпват с тази природна суровина, която ни е дадена от Господ", допълни проф. Димитров.

Учените смятат, че огромният потенциал на Черно море на нетрадиционни ресурси може да обезпечи енергийното бъдеще на Европа, особено в условията на хронични енергийни кризи.

Източник: бТВ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg