Чернота: Търсете информация за финансиране от еврофондовете

423
Чернота: Търсете информация за финансиране от еврофондовете

Бившият ръководител на екипа за преговори с България в главна дирекция "Разширяване на ЕК" Бриджит Чернота призова представителите на българския бизнес да бъдат активни в търсенето на информация както за законодателните програми на Европейския парламент, така и за възможностите за финансиране на проекти от еврофондовете.

Това каза тя на семинар "Как да печелим приятели и договори в ЕС", организиран от Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Американската търговска камара.

Вариантите за достъп до информация могат да бъдат или поотделно, от страна на всеки представител на бизнеса, или чрез браншови и други неправителствени организации, смята Чернота. При всички случаи обаче, според нея, това е свързано с готовността на бизнеса да плати за достъпа до информация.

Не чакайте готовата храна, а идете в кухнята, вижте какво Брюксел слага в тенджерата и кажете, че българите не искат по този начин да се сготви гозбата, препоръча Чернота. Тя препоръча на бизнеса да не смята, че европейските пари са решение на всичките им проблеми. Много от парите ще отидат за големите инфраструктурни проекти, припомни Чернота.

Невинаги нещата са такива, че млекодайната крава е най-доброто животно, към което човек трябва да се ориентира, каза Чернота. Кравата на Брюксел дава мляко, но е трудно да се издои, млякото тече бавно, а понякога и пресеква, и може да се окаже, че няма мляко, когато сте направили кафето, каза Чернота. Затова трябва да си вече богат, за да работиш с нас, защото лесно малки суми пари не се дават, допълни тя.

Според независимия депутат Мария Капон сред възможните механизми, с които бизнесът може да влияе върху решенията на ЕС, е чрез 18-те български представители в ЕП. За да се влияе върху работата на Европейския парламент, е необходим широк дебат в България, преди този в залата на ЕП, посочи Капон.

Тя предложи да се разработи съвместна програма за работа с бизнеса, на ниво български и европейски парламенти, във връзка с всички директиви и закони, отнасящи се до деловите среди.

Ирина Йорданова от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България посочи необходимостта от това средствата, които идват по еврофондовете, да се усвояват за проекти, стъпили на пазарни принципи, а не да се усвояват самоцелно

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg