На пазара на едро на хранителните стоки през месец май се наблюдава плавно покачване на цените на по-голяма част от тях. Запазва се тенденцията от предходния месец на спад на цените на едро на яйцата, захарта, фасула и ориза, става ясно от месечния анализ на ДКСБТ.

Наблюдават се и типичните за месеца сезонни колебания на цените на плодовете и зеленчуците, като е отчетен спад на цените на едро на оранжерийните зеленчуци и запазване на тенденцията на поскъпване на зелето и чесъна.

Спрямо същия месец на предходната година, през май 2010 г. цените на по-голяма част от хранителните стоки остават на по-ниско ниво. При някои плодове и зеленчуци се наблюдава поскъпване на годишна база, като по-значително увеличение на цените спрямо миналата година е регистрирано при зрелия чесън и зелето.

През май, спрямо април се наблюдава спад с около 1 - 2% при цената на захарта (1.5%), фасула (2.25), ориза (1%), кравето сирене (0.8%), скумрията (0.5%) и каймата (2.4%). Най-много, спрямо предходния месец, е паднала цената на яйцата - 20%.

Леко поскъпване с около 1% се наблюдава при брашното, олиото, кашкавала, пилето и малотрайните колбаси. 3% е поскъпването на кренвиршите и шпековия салам, а цената на лещата е с 8.6% по-висока в сравнение с м. април.

През месец май се наблюдава характерното за сезона намаление на цената на оранжерийните зеленчуци, като цената на доматите е паднала спрямо предходния месец с около 20%, а на краставиците с 14.6%. Леко поевтиняване се наблюдава при бананите (2.6%), а намаленото предлагане през сезона на цитрусови плодове води до покачване на цената им.

Лимоните са поскъпнали с 8%, а портокалите с около 2%. Изчерпването на количествата от старата реколта на ябълките е причина за възходящата тенденция на тяхната цена, наблюдавана през последните два месеца. Аналогично е движението на цената на картофите от миналогодишната реколта, която през май се повишила спрямо април със 7%.

През май се увеличават предлаганите количества на пазара на ранните картофи. Запазва се тенденцията от предходния месец на поскъпване на зелето (30.4%) и зрелия чесън (17.6%).

През май 2010 г. цените на по-голяма част от хранителните стоки остават на по-ниско ниво спрямо същия месец на миналата година. С около 14 - 16% е поевтиняването на годишна база на фасула, ориза, яйцата и пилето, В сравнение с м. май 2009г. е отчетен спад в интервал 3 - 10% на цените на захарта, млечните произведения и каймата.

С около 1 - 2% е паднала цената на брашното и скумрията. Поскъпване през май'10 спрямо май'09 се наблюдава при лещата (6.5%), олиото (5.5%), кренвиршите (6.8%), а цената на шпековия салам остава почти без промяна.

Цените на част от плодовете и зеленчуците през тази пролет са на по-високо ниво спрямо предходната. Най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при зрелия чесън - 68.8% и зелето - 69.8%. Оранжерийните краставици са по-скъпи в края на тази пролет с около 30%, а лимоните с около 24%.

Покачване на цената на годишна база от 3.4% е отчетено при картофите. На по-ниско ниво спрямо предходната година са цените на ябълките (16%), портокалите (12%) и бананите (15%). Оранжерийните домати са поевтинели на годишна база с около 12%.