Чешки фирми предлагат решения срещу задръстванията

396
Чешки фирми предлагат решения срещу задръстванията

Проблемите със задръстванията и обществения транспорт могат да се решат с революционни методи за регулиране и координацията на движението от областта на телематиката, които предлагат чешки фирми. Те са приложими и в България. Това заяви посланикът на Чешката република в София Мартин Клепетко на пресконференция в Международен технически панаир Пловдив. Той представи участието на страната си в Есен 2008. Чешките изложители са 75 от общо 3202 компании от 45 държави.

„Бъдещето на търговските отношения между двете страни е в развитието на новите технологии, енергетиката, компютърната техника”, подчерта Мартин Клепетко. Той посочи, че износът на чешките компании за България надвишава четири пъти износа на българските компании за Чехия. Ние обясняваме това с големия потенциал, който открихме в българския пазар и в търговията между двете страни, обясни посланикът.

„Чешкият износ за България нараства пропорционално всяка година. За първите седем месеца на 2008 г. той е почти 290 млн. евро, което е с 50% повече, в сравнение със същия период на 2007 г. Уверени сме, че този растеж ще продължи“, каза още Клепетко.

Чешкият посланик заяви, че ще работи усилено за поддържането и подобряването на стокообмена между двете страни. „Според направената статистика съществува значителен дисбаланс между чешкия износ за България и износа на България за Чехия. Затова приветстваме политиката на българското правителство за подкрепа на българския износ в чужбина, включително и този за Чехия”, допълни той.

Търговските стоки с най-голям износ от Чехия за България са автомобили, пластмасови и полиетиленови изделия, компютърна техника, почистващи препарати. Това, което България изнася най-много за Чешката република, са ламаринени продукти, елементи за отопление, алуминий, мед и електрически уреди и съоръжения.

„Тежката промишленост в Чехия вече не е приоритет. Ние се ориентираме към новите технологии и прилагането им както в индустрията, така и в живота на хората. Именно тези отрасли от търговията ще бъдат приоритет на чешките фирми в България”, допълни Клепетко.

Чешката република по традиция има официално участие на Международния технически панаир, който се провежда за 64-и път от 29 септември до 4 октомври.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg