Честваме Велика събота

1436
Честваме Велика събота

Православната църква чества Велика събота - последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден.

Днес жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите. Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове. Велика събота е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден.

Празникът е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража. На Велика събота църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането му в ада.

По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалеч от Голгота.

Първосвещениците и фарисеите знаели, че Исус Христос е предрекъл възкресението си. Невярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат тялото, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали.

Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете. Положен вече в гроба, Духът на Исус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери. Това ще се случи на другия ден - в Неделята, наречена с най-краткото име - Великден.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Красимир Петров
# 0
15:04 | 3 April 2010
Когато прочетох статията ви останах изумен от написаното. БИБЛИЯТА говори едно а традициите и повеленията пълно противоречие. Майката на Исус Христос СВЕТАТА БОГОРОДИЦА не отиде на гроба на сина си в събота а си почина според Мойсейевия закон. А ние трябва ли да боядисваме яйца да работим полска работа или някаква довършителна работа, да ходим на гробищата? Лука 23:54-56 54 И беше приготвителен ден, и съботата настъпваше. 55 И жените, които бяха дошли с Него от Галилея, вървяха изподире и видяха гроба и как беше положено тялото Му. 56 И като се върнаха, приготвиха аромати и миро; и в съботата си почиваха според заповедта. Лука 24: 1,2 1 А в първия ден на седмицата, сутринта рано, жените дойдоха на гроба, носещи ароматите, които бяха приготвили. 2 И намериха камъка отвален от гроба. За коя заповед се говори в Евангелието от Лука за заповедта на Мойсей нека да я прочетем какво гласи. Изход 20:8-11 8 Помни съботния ден, за да го освещаваш. 9 Шест дни да работиш и да вършиш всичките си дела; 10 а на седмия ден, който е събота на Господа твоя Бог, да не вършиш никаква работа, ни ти, ни синът ти, ни дъщеря ти, ни слугата ти, ни слугинята ти, нито добитъкът ти, нито чужденецът, който е отвътре вратите ти; 11 защото в шест дни Господ направи небето и земята, морето и всичко що има в тях, а на седмия ден си почина; затова Господ благослови съботния ден и го освети. На кого да вярваме на Библията или традициите и повеленията? В Библията никъде не пише, че трябва да се правят козунаци да се боядисват яйца и да се ходи на гробищата в събота. Омръзнало ми е от лъжи предания и традиции езически. Друга заблуда поклонението на мъртвите. В книгата от Библията Еклесиаст 9:5 пише: 5 Защото живите поне знаят, че ще умрат; Но мъртвите не знаят нищо, нито вече придобиват, Понеже споменът за тях е забравен; Така,че след като мъртвите не знаят нищо нито ще придобият защо трябва да се правят тези тези обреди това е живо ИДОЛОПОКЛОНСТВО. Да не говорим за поклонението на икони, мощи и т.н. А къде остава БОГ или за него забравихме. Празника не е ядене на козунаци, яйца и употреба на алкохол. Празника е духовен. Ден в който да си дадем равносметка защо Исус Христос умря на кръста. Дали ще ми бъдат простени греховете ни дали съм готов да го посрещна с радост когато той дойде за втори път. Аз лично бих се съобразил с Библията и само Библията. А сам Исус Христос се защитаваше с думите ПИСАНО Е.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg