Честват 45 г. от началото на газовата индустрия в България

1002
Честват 45 г. от началото на газовата индустрия в България

Началото на газовата индустрия, поставено преди 45 г. с добива на природен газ от Чиренското находище през 1963 г., беше отбелязано вчера на площадката на единственото в България газохранилище.

В тържественото отбелязване на годишнината участваха главният изпълнителен директор на "Булгаргаз" Холдинг Любомир Денчев, членовете на Съвета на директорите на холдинга Кирил Ананиев, заместник-министър на финансите, и Кирил Гегов, бивш директор на Булгаргаз, изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов и областният управител на Враца д-р Антонио Георгиев.

Търсенето на природен газ край врачанското село Чирен започва през 1961 г. и през 1963 г. е добито първото количество. От 1965 г. находището е в редовна експлоатация. Въз основа на първоначалните оценки за количествата газ в находището, се решава да бъде изграден химическият торов завод край Враца, който влиза в експлоатация през 1967 г., припомнят от БТА.

Още в края на 60-те години на миналия век става ясно, че Чиренското находище бързо се изчерпва. През 1971 г. се решава то да стане газохранилище, като започват преговори с
бившия СССР за прокарването на газопровод до него.

Газопроводът "Северно сияние" е изграден през 1974 г., като най-напред достига до врачанския торов завод и бъдещото хранилище. От тази година започва експериментално нагнетяване на руски природен газ във вече изтощеното Чиренско газонаходище. Неговата редовна експлоатация като хранилище е от 1977 г.

За 34 г. в хранилището са нагнетени 8.7 млрд. кубически метра природен газ, а са добити 7.06 млрд. кубически метра, съобщи началникът на подземното газохранилище Младен Йорданов.

През последните години за модернизация на съоръженията и техния контрол "Булгаргаз" (собственик на хранилището) е вложил над 33.5 млн. лв. Подземното хранилище разполага с 20 вертикални и 1 наклонен добивни сондажи. През март предстои пускането в експлоатация на втори наклонен сондаж, допълни Йорданов.

По повод годишнината главният изпълнителен директор на "Булгаргаз"Холдинг Любомир Денчев заяви, че добивът на природен газ от находището край Чирен и превръщането му след изчерпване в газохранилище не само е положило основите на газовата индустрия и е дало тласък за развитието на българската икономика, но и днес играе сериозна роля за сигурността на газопреносната мрежа като надежден "буфер" при колебанията на потреблението.

Той съобщи, че газовият холдинг ще организира научна конференция с участието на български и чуждестранни специалисти за бъдещето развитие на единственото засега у нас подземно газохранилище. Ще се търсят начини за увеличаване на неговия капацитет чрез прилагането на най-модерните технологии, уточни той.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg