Четири българи влизат в Златната книга на българските изобретатели

1743
Четири българи влизат в Златната книга на българските изобретатели

Имената на четирима учени, отличени през миналата година, влязоха в Златната книга на българските изобретатели, съобщиха от Патентното ведомство на България, цитирани от БТА.

По повод 60-тата годишнина от основаването на патентната институция в Златната книга на българските изобретатели са вписани отличените за 2007 г. - ст.н.с.първа степен, д-р Николай Ценов, проф. Славчо Раковски, проф. Димитър Клисурски и акад. Цено Хинковски.

Те са получили грамота и почетен знак на Патентното ведомство, връчени от председателя му Костадин Манев и вицепрезидента на Европейската служба по патентите – проф. Мануел Десантес.

Ст.н.с. д-р Николай Ценов е селекционер, в чийто открития са 42 сорта пшеница, като на 12 от тях е основен автор.

Професионалните му интереси обхващат селекцията и агротехниката на пшеницата, качеството на зърното и устойчивостта му на болести. Той е носител на наградата "Селекционер на 2006" на фондация "Рачински".

Основната част от научните приноси на проф. Раковски са в областта на химията на озона. Той е изобретател на нови, експресни методи за определяне на ефективността на стабилизиращи системи. Има издадени патенти в европейски и други страни.

Проф. Клисурски работи в областта на неорганичната химия. Изобретател е на промишлен катализатор за производство на формалдехид и на нов тип промишлен реактор за провеждане на каталитични процеси.

Акад. Хинковски е селекционер и създател на нови породи животни. Посветил научната си дейност на проблемите на популационната и частната генетика и селекцията при различни животни. Носител е на орден "Стара планина"- първа степен.

Вписването на имена на български изобретатели в Златната книга на Патентното ведомство е започнало през 1981 г. До днес в нея са авторите на 17 български открития, както и десетки български изобретатели с най-голям принос в историята на българското техническо творчество.

Четирите нови имена в книгата са избрани от общо 16 предложения от комисия, назначена със заповед на председателя на Патентното ведомство.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...