Четири екипа работят по дезинфекцията на Цар Калоян

515
Четири екипа работят по дезинфекцията на Цар Калоян

Четири екипа на ветеринарната служба работят по дезинфекцията на град Цар Калоян.

Акцията се води от зам.-генералния директор на НВМС д-р Дамян Илиев.

Градът е разделен на четири части и екипите с автомобили на екарисаж Шумен успяха да съберат и извозят 83 броя едри животни (в това число 8 броя едри преживни, 12 броя коне и магарета, 41 броя дребни преживни, 22 броя свине).

Събрани и извозени са още 34 броя зайци и 700 птици.

Оперативна група от град Цар Калоян прибира и извозва бездомните кучета в приюта за животни в Разград, за да се предотврати разнасянето на зарази.

След всяко извозване се извършва дезинфекция на местата и дворовете откъдето са събрани животните и птиците.

Днес екипите продължават работа.

Заради трагедията в Цар Калоян от ДСБ поискаха премиерът Станишев да смени министрите Емел Етем, Нихат Кабил и Джевдет Чакъров.

Междувременно стана ясно, че за 75% от града вече е възстановено електрозахранването и за 80% - водоподаването.

През нощта са получени помощи от дирекциите на МДПБА от Плевен, Габрово, Търговище, Добрич и Велико Търново - 120 дюшека, 100 одеяла, 80 калъфки и други вещи за пострадалите.

Министър Емел Етем съобщи от своя страна, че държавата спешно осигурява средства за закупуване на строителни материали за пострадалите в град Цар Калоян и за останалите общини, засегнати от наводненията.

Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерския съвет ще предостави средства за общините за закупуване на строителни материали, които да се раздадат на хората, за да си направят ремонт на къщите.

Там където има съборени жилища, общината трябва много скоро да вземе решение как ще процедира - дали ще се осигурят помощи или терени за изграждане на нови къщи, защото една част, по-голямата бих казала, от тези които се намират в заливните зони, не са толкова безопасни, казва още Етем в интервю за Дарик радио.

По думите на министъра всички кметове трябва да подготвят бързо необходимите документи и да кандидатстват с тях пред комисията, за да получат нуждаещите се помощите навреме.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg