Четвърт млрд. лв. годишно нужни за развитието на БДЖ

470
Четвърт млрд. лв. годишно нужни за развитието на БДЖ

Нужно е значително финансиране за развитието на ЖП транспорта и инфраструктурата у нас.

Това заяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев след като откри конференцията на тема „Визия за развитие на българските държавни железници 2007 - 2017", която се провежда в Пловдив.

Средствата, които държавата отпуска за развитие на железопътния транспорт са крайно недостатъчни, като парите от превозни такси също не стигат за мащабни инвестиции в жп. инфраструктурата, обясни Мутафчиев, цитиран от Money.bg.

По негови думи за нормалното развитие на инфраструктурата в бранша ще са необходими над 250 млн. лв. годишно, които трябва да се търсят или от еврофондовете или чрез публично-частни сътрудничества.

През миналата година БДЖ е отчела близо 400 млн. лв. приходи от продажби, които са близо 4.5% повече спрямо предходната година. Националният жп. превозвач обаче отчете загуба от 27.7 млн. лв. през 2006 г., като намалява загубата с 14.2 млн. лв. спрямо предходната 2005 г.

Сред приоритетите за развитие на българските държавни железници е предлагането на икономически ефективни, безопасни, енергоспестяващи и екологосъобразни транспортни услуги.

Необходимо е да се подобри значително конкурентоспособността на компанията чрез повишаване на икономическата й ефективност, като се запази и увеличи пазарния й дял, каза още Мутафчиев.

В началото на конференцията беше изтъкнато, че предлагане на ефективните и качествени транспортни услуги може да се постигне чрез маркетингово-ориентирано управление, нови експлоатационно-технологични решения, нов подвижен железопътен състав и квалифициран и мотивиран персонал, информира още Money.bg.

През изминалата година БДЖ е покачила пътническите си превози до сумата от 34.11 млн. пътници, като ръст е отбелязан и при товарните такива, достигайки стойността от 21.18 млн. т.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...