ЧЕЗ предлага 19.9% увеличение на заплатите на служителите си

414
ЧЕЗ предлага 19.9% увеличение на заплатите на служителите си

Енергийната компания ЧЕЗ предлага на служителите си 19.9 процента увеличение на основната заплата и 20 процента ръст на заплащането за извънреден и нощен труд, обяви днес пред медиите ръководството на дружеството.

Новото предложение на работодателите е с 2.9 процента повече от заявената досега готовност за увеличение със 17 процента, каза директорът на дирекция "Управление на дружеството" на ЧЕЗ-Разпределение Атанас Дандаров.

Той посочи, че средното основно месечно възнаграждение на служителите в компанията ще достигне 673 лева, а сумата на брутното трудово възнаграждение и социалните придобивки ще възлезе средно на 1073 лева месечно, съобщава БТА. Дружеството осигурява на служителите си и допълнително пенсионно осигуряване в размер на 35 лева на месец и допълнително здравно осигуряване в размер на 10 лева на месец, като заедно с тях сумата, изплащана от работодателя, възлиза на 1118 лева, съобщи още Дандаров.

Ръководството на ЧЕЗ и синдикатите са постигнали споразумение по прилагането на наредба за безплатна храна, като работниците при специални условия на труд ще получават допълнително по три лева на ден. Споразумение е постигнато и за отпуските, които ще бъдат 20 работни дни. Ръководството на дружеството предвижда да бъдат съкратени 400 работни места. С въвеждането на тримесечното отчитане на електромерите да бъдат създадени 59 нови работни места в сектор "Управление на данните".

В края на годината се очаква да бъдат съкратени още 150 души от техническия персонал на компанията, поясни Дандаров. Изпълнителният директор на "ЧЕЗ-Разпределение" Ян Рожка посочи, че възможностите на дружеството да поема социални функции са ограничени от бизнессредата, в която то работи. Средната брутна заплата в дружеството през 2006 г. е нараснала спрямо 2005-а с 19.7 процента, а през 2007-ма спрямо 2006-а - с 19.9 процента, което е увеличение с 39.6 процента за две години, информира Атанас Дандаров.

Според него това е ръст от около 20 процента въпреки инфлацията в държавата. Дори в случай на ефективна стачка, електроснабдяването в Западна България няма да бъде засегнато, увери ръководството на компанията. "ЧЕЗ-Разпределение България" е подготвила организация на работа, гарантираща нормалното захранване с електроенергия, каза Дандаров.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg