ЧЕЗ прекрати стачката, вдигат заплатите с 25%

397
ЧЕЗ прекрати стачката, вдигат заплатите с 25%

Стачката в дружеството "ЧЕЗ" е прекратена, работниците получават 25 процента увеличение на заплатите. Това каза днес пред медиите председателят на Националния стачен комитет към КТ "Подкрепа" Евгени Душков, цитиран от БТА.

Споразумението за прекратяване на стачката и Колективният трудов договор са подписани от обединения стачен комитет в дружеството и ръководството на компанията в лицето на изпълнителния директор на "ЧЕЗ Разпределение" Ян Рожка и Атанас Дандаров. Договорените в колективния трудов договор параметри са 25-процентно увеличение на основните работни заплати плюс 6 процента месечен бонус за всички служители, както и 40 лв. ваучери на месец. Споразумението бе подписано с взаимни
компромиси, каза Душков.

Той посочи, че от страна на синдикатите е бил направен известен компромис по отношение на изравняването на заплатите на служителите на еднакви длъжности. Това изравняване ще стане в рамките на 25-процентното увеличение, като по-ниските заплати ще "догонват" по-високите, но ще има долен праг, под който заплащането за даден вид работа да не може да достигне, поясни Душков. Той посочи, че по този начин ще се избегнат аномалиите в заплащането.

Увеличението на работните заплати ще струва на работодателя 39 080 000 лева, добави Душков. Увеличението ще влезе в сила със задна дата от 1 януари 2008 г. и ще бъде изплатено със заплатите за април. Не успяхме да постигнем споразумение за съкращенията на персонала, но договорихме обезщетения между 4 и 14 брутни работни заплати, в зависимост от стажа и възрастта на служителите, каза председателят на Федерация "Енегретика" към КТ "Подкрепа" Мирослав Митовски. Той посочи, че с извоюваното
увеличение на заплатите и с 10-процентния плосък данък, тези обезщетения стават значително по-високи.

Възможно е скоро да протестират и служителите в електроразпределителното дружество E.ОН, където също се очакват съкращения, смята той. Душков посочи, че за по-високи заплащанияще настояват и служителите в БТК, както и в пощите. Не е изключено и в тези две дружества да има стачка, добави Душков.

Припомняме, по-рано тази седмица стана ясно, че работещите във фирмата искат 25% увеличение на основните заплати от 1 февруари 2008 година. Те настояваха да бъде удължен срокът на Колективния трудов договор, който е изтекъл на 31 януари, до сключването на нов.

Работниците искаха да спре едностранното "оптимизиране" на персонала, което, според тях, води до влошаване на услугите, предлагани от дружеството и сериозно увеличава риска от трудови злополуки.

Вчера работодателят отправи ново предложение към стачния комитет за 23.4% средно увеличение на основните заплати. Предишното предложение беше за повишаване на възнагражденията с 19.9%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg