ЧЕЗ ще отчита кражбите на електроенергия с нова система

1842
ЧЕЗ ще отчита кражбите на електроенергия с нова система

ЧЕЗ въвежда нова система за проследяване на кражбите на електроенергия, предаде БТА, цитирайки съобщение от пресцентъра на компанията.

От ЧЕЗ са монтирали балансови електромери на всички свои 17 000 трафопоста. Балансовото мерене е технически метод за проследяване на количествата електроенергия, които се доставят в даден трафопост и след това се разпределят към клиентите, които се захранват от него.

"Чрез системата за балансово мерене лесно ще локализираме местата, където са налице загуби на електроенергия. Ще измерваме електроенергията, която влиза в даден трафопост, а чрез електромерите на клиентите ще преценяваме дали тя е равна на консумираната в домакинствата. В случай че количествата не съвпадат, ще сме наясно с точност къде се губи електроенергия и къде има незаконни присъединявания към мрежата. Съответно ще набелязваме конкретни мерки по места в зависимост от особеностите на района, които можем да предприемем, за да се справим с кражбите", е казал Виктор Станчев, главен оперативен директор на ЧЕЗ Разпределение България.

През 2015 г. от ЧЕЗ са констатирали 6458 кражби на електроенергия, а преките разходи на компанията за локализацията на кражбите възлиза на 2,5 млн. лв. Те са за сметка на компанията, но от посегателствата страдат и хората, които редовно търпят прекъсвания на електрозахранването в резултат на кражбите. ЧЕЗ призовава институциите за възпиращи санкции, които да сведат до минимум кражбите на електроенергия, така че да бъде осигурено спокойствието на българските граждани.

Снимка: cez.bg

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...