ЧЕЗ вдига цените за възстановяване на електрозахранване

447
ЧЕЗ вдига цените за възстановяване на електрозахранване

Поради натрупано за последните три години увеличение на разходите, които
„ЧЕЗ Разпределение България” АД прави за възстановяване на прекъснато електрозахранване за неплатени задължения, компанията въвежда нови цени от 1 август 2008 г.

За възстановяване на захранването от електромер или предпазител цената ще бъде 40.66 лв. с ДДС, а за възстановяване от външна мрежа – 47.44 лв. с ДДС. Цените са за възстановяване в рамките на 24 часа.

Сегашните цени за възстановяване на захранването са в сила от 2005 г. и са съответно
10.80 лв. с ДДС и 27.96 лв. с ДДС.

Увеличението се налага поради факта, че действащите към момента цени не покриват разходите, които компанията прави за прекъсването и възстановяването на захранването на длъжниците, като разликите се покриват от дружеството. Това косвено ощетява всички останали редовни клиенти.

При актуализацията на цените за възстановяване на захранването са взети предвид средното време за извършване на прекъсването и възстановяването, броя на служителите, необходими за извършване на манипулациите, разходите за транспорт, механизация, комуникации и всички други режийни разходи за един служител на дружеството.

Калкулациите са извършени на база отчетни данни за първото полугодие на 2008 г. Досегашните цени се базираха на оперативните разходи за първото полугодие на 2005 г. и не покриваха процеса в неговата цялост.

Прекъсването на електрозахранването се извършва 10 дни след края на периода за плащане за битови потребители и 3 дни за стопанските. Това, на практика, означава 25 дни след края на периода, през който е потребена електроенергията.

Снимка: БГНЕС


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg