Чуждестранните инвестициите у нас отново се очаква да са рекордни през 2007 г.

422

Ръководството на Българската агенция за инвестициите прогнозира днес в пресклуба на БТА, че тази година отново ще е рекордна за България по отношение на обема на привлечени инвестиции с ръст спрямо предходната година от 30 - 40 на сто по-умерени прогнози. Това каза Димитър Николов от агенцията.

Инвестициите само за август тази година са 700 млн.евро, а по данни на БНБ за осемте месеца техният размер е бил 3,4 млрд. евро.

По последни данни на БНБ инвестициите за 2006 г. са били 4,4 млрд. евро, след корекциите на БНБ на базата на отчетите на фирмите и на данните на статистиката, сумата може да достигне 5,5 млрд.евро, уточни Николов.

Тридесет и пет на сто от инвестициите са в недвижими имоти, а 25 на сто - в производството. Приоритетни за страната ще стават инвестициите в обработвателната индустрия, информационните и комуникационните технологии, развойната и изследователската дейности, в образованието и медицината.

Сред факторите, които правят страната атрактивно за инвеститорите място, продължават да са ниските разходи за заплата.

Страната е предмостие за инвестиции от САЩ, Далечния Изток към ЕС, а за всички инвеститори страната дава достъп и до разрастващия се пазар на Турция, пазарите с висока покупателна възможност на Близкия Изток и ненаситените пазари на ОНД.

Важно условие за запазването на позицията на страната като атрактивно място за инвестиции е финансовата стабилност и продължаването на работата на валутния борд, каза Николов.

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Иво Прокопиев препоръча рязко да се предприеме комплекс от мерки, които да доведат до повишаване на производителността на труда главно в обществения сектор. В частния нейният ръст вече е 4 - 5 на сто.

В някои специалности вече има дори инфлация на цената на труда, защото цената на
много категории труд, включително и на нискоквалифицираната, нараства значително над увеличаването на производителността, посочи Прокопиев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg