Чуждите инвестиции се увеличават, отливът на капитали - също

1193
Чуждите инвестиции се увеличават, отливът на капитали - също

Преките чуждестранни инвестиции в България за първата половина на годината са нараснали почти двойно, в сравнение със същия период на миналата година.

По данни на БНБ в страната ни са влезли над 846 млн. евро, което представлява 2.1 на сто от БВП. За същото време на 2011 г. чуждите капитали са били близо 377 млн. евро.

По традиция най-много пари чуждите инвеститори са вложили в недвижими имоти в България. Сумата е внушителна, особено ако я сравним с миналогодишната, и възлиза на 141 млн. евро.

Най-много чужди капитали са влезли от Холандия, Швейцария и Русия. Причината е, че именно в тези страни са регистрирани някои чужди банки, които имат клонове в България. Да не говорим за петролните компании, които имат пряка връзка с Русия.

Всъщност, през изтеклата година България е привлякла 0.15 на сто от световните инвестиции. Това поставя страната ни в първите 50 държави в света по този показател.

Данните са от Световния доклад за инвестициите за 2011 г. на ООН. Очаква се преките чуждестранни инвестиции през тази година да се увеличат с близо 15 на сто.

Преработващата промишленост е номер едно по привлечени чужди капитали. И тук има нещо интересно за българската икономика.

Докато притокът на свежи пари в телекомуникациите, енергетиката и преработвателната промишленост в световен мащаб е около 40 на сто, то в България тези сектори привличат двойно повече чужди вложения. А 90 на сто от тях идват от страните на ЕС.

Експертите в бранша стигат до извода, че България, всъщност, е слабо позната на света като инвестиционна дестинация, особено в страните извън ЕС. Малко популярни са и изгодните условия за чуждите компании да правят бизнес у нас.

Затова и Българската агенция за инвестиции започна кампания за популяризиране на страната ни, но не пред широката публика, а директно сред чуждите компании. Осем сектора от българската икономика с висок потенциал за привличане на инвестиции ще бъдат рекламирани пред бизнеса в различни държави извън ЕС, като арабските страни, Китай и др.

Големи международни компании, които добре познават страната ни обаче, проучват условията у нас като изгодна дестинация за изнасяне на производствата и имат намерение да отворят заводи в България.

Страната ни предлага ниски производствени разходи и данъци, политическа и икономическа стабилност и много добро географско положение. Продължава интересът и към недвижимите имоти у нас.

Израелска компания, работеща в този бранш, планира да инвестира над 200 млн. евро през следващите пет години. Британски фонд за инвестиции в недвижими имоти ще строи ски комплекс в курорта Пампорово за 5 млн. евро, а известна руска компания има намерение да изгради офис център в столицата за 25 млн. евро.

Така, докато чуждите инвестиции у нас се увеличават, в същото време нараства и отливът на капитали от България. Данните на БНБ показват, че най-много пари са изтекли към Германия, Гърция и Великобритания.

Една от големите гръцки лизингови компании, оперираща у нас, е изнесла най-много средства в Лондон. А най-голямото ни медодобивно предприятие е базирано в Германия, като е изнесло солидна сума за погасяване на вътрешнофирмен заем.

Банки и компании продължават да връщат задълженията си, натрупани преди кризата, вместо да използват средствата за инвестиции, разширяване на производството и разкриване на нови работни места, посочва БНР.

Преди дни Европейската банка за възстановяване и развитие предложи около България, Румъния и Сърбия да бъде изграден защитен пръстен, който да предпази тези страни от кризата в Гърция.

Опасенията на международни икономически анализатори са свързани с това, че гръцките банки, опериращи в нашия регион, могат да теглят ресурси от филиалите си и да ги пренасочват към централите.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg