COVID-19 и икономиката: Какви са рисковете пред България?

733
COVID-19 и икономиката: Какви са рисковете пред България?

© Pexels.com

Ефектите от пандемията от коронавирус върху икономиката са видни, а в следващата година в България ще осъзнаем зависимостта си от Европа. Такова мнение изрази в интервю за Нова телевизия финансистът Александър Николов.

„Структурата на икономиката ни е такава, че изисква цялостно функциониране в добър мащаб на европейската икономика, за да може и тук експортът да се движи по нормален начин и всички сектори на услугите да са в добро състояние. Радостно за нас е, че външният ни дълг е на относително ниско ниво, тоест имаме възможност да реагираме, да се събудят структуроопределящи сектори”, коментира финансистът.

Като пример за добро справяне със създалата се ситуация, Николов даде Сингапур.


„Население от 6 милиона души, изключително урбанизирано, страшно много полети, 1.7 милиона чужденци, които живеят там. Но ситуацията е доста добре овладяна. Това е един от примерите, които показват, че има начини за справяне с пандемията”, заяви Николов.

Той обясни, че в Сингапур е предприет доста по-различен от Китай начин за справяне с епидемията.

Деян Василев: Банковата ваканция в Румъния е 9 месецаБанките в момента не могат да се държат агресивно към клиентите си

„Там има доста силно сътрудничество на ниво администрация, на ниво наказателни мерки, на ниво комуникация между население и бизнес. Спести се много време на болничната и доболничната помощ, защото данните се събираха посредством дигитални технологии, мобилни оператори и бизнеса. Имаше интензивни насочени тестове”, обясни финансистът. А, според него, това, с което разполага Сингапур, е същото, с което разполага и България.

„Възможностите на България от гледна точка на събиране на данни е доста добро”, каза Николов.

По думите му обаче страната ни не ползва достатъчно дигитализацията.

„Примерът на Сингапур показва, че има баланс между приемане на икономически мерки и приемане на социални и здравни мерки”, смята Николов.

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg