COVID-19 у нас: Продължава спадът на двуседмичната заболеваемост

930
COVID-19 у нас: Продължава спадът на двуседмичната заболеваемост

© Pixabay

1739.52 на 100 хиляди души е двуседмичната заболеваемост от COVID-19 в страната.

Това става ясно от данните в Националния център по заразни и паразитни болести, цитирани от Darik News.

Към вчерашния ден заболеваемостта за 14 дни беше 1754.10. Двудневен спад се отчита за първи път от началото на пика на петата вълна на пандемията у нас.


Все още обаче цяла България е в тъмночервената зона по този показател.

Картата на епидемичната обстановка остава непроменена. Североизточният регион се задържа в Етап 2 и се очаква да остане в жълтия етап в следващите пет дни. Останалите четири региона в страната са в червения Етап 3 на тази карта.

Картата на епидемичната обстановка разделя страната на пет региона, като във всеки от тях се следи развитието на пандемията. Сред един от факторите са определяне на етапа, в който се намира даден регион, е заетостта на интензивните легла за болни с COVID-19.

Според новия План за справяне с COVID-19 именно заетостта на интензивните и леглата за лечение на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е сред факторите за налагане на противоепидемични мерки. Друг фактор, който здравните власти следят, е натовареността на здравната система на седмична база и 14-дневната заболеваемост от COVID-19.

Над 2 млн. души у нас са със завършен ваксинационен цикъл срещу COVID-19Новите случаи през последното денонощие са 9 152 при над 26% положителни проби

Четирите етапа, по които ще се прилагат COVID мерките са разписани в Плана за справяне с COVID-19: 

Първи етап - Няма да се въвеждат допълнителни ограничения, но ще бъде засилен контролът по спазване на вече съществуващите противоепидемични мерки – носене на маски, осигуряване на физическа дистанция, зелен сертификат и тестване в училище. Предвижда се още разширяване на обхвата на обектите и дейностите, спрямо които са въведени COVID мерки и контрол върху спазването им. Преустановяват се и училищните екскурзии.

Втори етап - Предвижда се наблюдение относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и при необходимост, след експертно обсъждане, ще бъдат предприети действия за промени. В образователната система ще се преустановят заниманията по интереси, с изключение на тези, в рамките на целодневната организация на обучението, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки.

Трети етап - Публичните обекти ще работят до 22:00 часа с до 50% от своя капацитет, заедно с изискването за зелен сертификат. В училищата ще бъде въведена ротация за класовете от V до XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица, като тестването в клас ще продължи.

Четвърти етап -  Ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към обучение от разстояние в електронна среда, с изключение на учениците от първи до четвърти клас. Детските градини ще останат отворени.

От динамичните карти с актуална статистика става ясно, че броят на карантинираните по области расте. Най-много са в София град - 441.61 хиляди души, следвана от Пловдив със 191.8 хиляди души, Бургас със 145.2 и Варна със 144.9 хиляди души.

Най-малко са карантинираните заради коронавируса във Видин, Смолян и Търговище, където под карантина са съответно 26 хиляди, 29.3 хиляди и 30.9 хиляди души.  

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg