Д. Абаджиев е номиниран за борда на компанията за Набуко

656
Д. Абаджиев е номиниран за борда на компанията за Набуко

Юристът Димитър Абаджиев е българската номинация за член на Изпълнителния борд на международната компания „Набуко Газ Пайплайн интернешънъл". Това реши Съветът на директорите на БЕХ ЕАД , който е акционер в проекта.

Изпълнителният съвет е нов орган, който ще бъде създаден във връзка с установяването на нова корпоративна структура на компанията „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" ООД, Виена. Предвижда се Изпълнителният борд да е шестчленен, като всеки от съдружниците ще представи своя номинация за изпълнителен член.

Членовете на бъдещия борд ще разпределят отговорностите по следния начин: Главен изпълнителен директор; Главен финансов директор; Главен търговски директор; Главен технически директор; Главен директор по експлоатацията; Главен директор по мениджмънт на проекта. Българското предложение е господин Абаджиев да поеме функциите на Главен директор по мениджмънт на проекта. В неговите отговорности ще бъде и комуникацията и координацията на проекта с европейските институции.

Димитър Абаджиев е юрист по образование. Възпитаник на Софийския университет „Свети Климент Охридски", където е защитил и магистърска степен по „История и теория на дипломацията". Специализирал е „Американско и международно право" в САЩ. През последните дванадесет години е бил народен представител в 38-то, 39-то и 40-то Народно събрание. В периода 2006-2007 година той беше наблюдател на страната ни в Европейския парламент.

През 2005 г. беше регистрирано инвестиционното дружество „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" ООД, със седалище във Виена и съдружници - газовите компании Botas AS - Турция, БЕХ ЕАД, S.N.T.G.N. Transgaz S.A. - Румъния, MOL Plc - Унгария, OMV Gas International GmbH - Австрия и RWE Supply and trade - Германия (компанията е включена като съдружник през 2008г.). Всеки от съдружниците притежава равен дял от 16,67% от капитала на „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" ООД.

Компанията има за цел да изгради, притежава и експлоатира газопровод с дължина около 3 300 км. за пренос на природен газ от Каспийския регион и Близкия Изток през териториите на Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия до газовия център "Баумгартен" - Австрия, а оттам - и за страните от Централна и Западна Европа. Планираният максимален капацитет при крайната фаза на изграждане на газопровода е 31 млрд. куб. м. годишно.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg