Д. Бъчваров: Предстои тежка 2013-та година

1067
Д. Бъчваров: Предстои тежка 2013-та година

В момента всичко, което става в европейската политика е под знака на кризата, която се дефинира по различни начини и ние сме там, за да участваме в тези дебати. Това заяви на пресконференция във Варна Светослав Малинов, евродепутат и зам.-председател на НР на ДСБ, цитиран от БГНЕС.

В последната седмица възникна възможност всички български евродепутати да се обединят около нещо. И давам пример, защото често пъти по време на кампанията сме говорили за това, че там самата структура на ЕП по устав, не се сяда по регионални делегации, не се сяда по региони, а се сяда по политически партии. Още с влизането ни в ЕП нас ни разделят на леви и десни, зелени и т.н.

Това е задължително, заяви Малинов и продължи, че от време на време възникват каузи, които обединяват. "Кауза е силно казано, но в последната седмица дойде информация, че ЕК ще започне нови търговски преговори с Канада.

Тоест ЕК, която представлява целия ЕС и веднага депутатите от България, Чехия и Румъния поставиха въпроса, че след като Канада иска определен тип отстъпки и преговори, редно е да уреди в еднаква степен визовия си режим с всички останали европейски държави от 27-те,които са ощетени. Между тях сме точни ние, Румъния и Чехия. Инициативата излезе от нашата комисия, тоест комисията, на която аз съм член по граждански свободи и правораздаване", добави Малинов.

От своя страна Димитър Бъчваров, член на НР на ДСБ коментира, че най-силна тревога буди състоянието на икономиката в страната. "Истината е, че двата двигателя на икономиката заглъхнаха или заглъхват. Вътрешното търсене като основен двигател заглъхна още преди две години, а сега научаваме, че и износът, другият двигател на българската икономика е в недобро състояние. За пръв път се отбелязва спад на годишна база и за съжаление има предпоставки това да бъде трайна тенденция", каза Бъчваров.

Според него, в същото време се увеличава безработицата, доходите на домакинствата и пенсиите са замразени или имат спад и резервите на страната – фискалният резерв практически е изчерпан до неговия санитарен минимум. "Това предполага тежка 2012 година, безперспективна за изход от рецесията и най-вероятно една много тежка 2013 година. Това показва, че имаме една несъстояла се икономическа политика или по-точно провал на антикризисните мерки, които обяви сегашното управление - политическите мерки на ГЕРБ.

Това насочи нашето обсъждане към решения, които ДСБ ще предложи вече не на ГЕРБ, вече се отказахме. Очевидно е, че те не възприемат дори най-доброжелателните препоръки, базирани на нашия опит и експертиза, но оттук нататък ние ще отправим нашите послания към избирателите. Ще посочим решенията на тези проблеми, които са жизнено важни за всички. Очакваме да бъдем чути, очакваме да получим доверието на хората по решението на най-важните за тях проблеми", заяви още Димитър Бъчваров.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас