Д. Добрев: Инвестиции в предприятия, а не в МОЛ-ове

1707
Д. Добрев: Инвестиции в предприятия, а не в МОЛ-ове

© МИЕТ

Реакторът за първия блок на АЕЦ "Белене" вече работи в една централа в Русия. Всички разходи са за българската страна. Много малко пари взехме за това, което дадохме. Това каза пред БНР номинираният за министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от БГНЕС.

Отново сме в тежка ситуация, защото има конкурс за довършване на централа, получена оферта за строителство на нова централа и е взето решение за параметрите по сделка за строителство на централа, без да се знае цената. Поръчано е оборудването и това е точно този реактор. Трябва да получим анализа от HSBC, да изложим фактите пред обществото и да вземем съвместно решение какво правим по този проект. Реактор в "Козлодуй" е възможност, но най-важното за нас е да имаме диверсификация, заяви Добрев. Той се надява до един месец да имат окончателния анализ на HSBC дали в региона ще се търси тази електроенергия и колко би струвала. Най-важното в един такъв проект е след това да печелиш от него. Ако няма къде да продаваш електроенергията или ако тя е скъпа, според мен се обезсмисля целият проект, допълни Добрев.

За газовите връзки Добрев посочи, че газовата връзка с Румъния е в много напреднала фаза. Връзката с Гърция - до края на годината най-вероятно ще се направи първа копка. Връзката със Сърбия – там върви предпроектното проучване. Имаме 3 варианта на трасето за връзката със Сърбия, поясни Добрев. Той подчерта, че подкрепя създаването на парламентарна комисия за шистовия газ, която да оцени възможностите при проучване на този вид газ. Може би до една седмица ще има такава комисия, информира Добрев. Хубаво би било отново да се дискутира темата за шистовия газ у нас, смята той.


За стачката в "Горубсо - Мадан" Добрев каза, че освен варианта концесионерът да намери средствата и да плати заплатите, е възможно концесионерът да се споразумее с друг инвеститор. "Има варианти за изход от ситуацията. Ако стигнем до отнемане на концесията след това има процедури, които ще оставят хората без работа за няколко месеца", уточни Добрев.

За икономическата криза Делян Добрев каза, че формално не се намираме в такава. "Формално се намираме в икономически растеж. Трябва да се обърне много повече време на икономиката, на малките и средните предприятия. Трябва да се закупи ново оборудване за тези предприятия, за да могат да произвеждат. Аз лично ще съсредоточа голяма част от моето внимание върху малките и средните предприятия. Има още какво да се направи за привличане на чуждестранни инвеститори – не в МОЛ-ове, ами в строителство на предприятия, които да произвеждат", подчерта Добрев.

Надявам се още тази година да имаме 3% растеж, следващата година 5% би било чудесно, добави Добрев.

За туризма той каза, че ще имаме отново силен летен сезон. "Може би трябва да хвърлим още усилия за зимния туризъм и по алтернативните форми на туризъм", каза още Добрев.

За картел при цените на горивата, Добрев посочи, че ако фирмите не могат да обяснят констатациите на КЗК и се окаже, че има картел, трябва да бъдат наложени солени и жестоки глоби, за да се предотврати в бъдеще точно това изкривяване на пазарната обстановка.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg