Да не се харчи бюджетният излишък заради кризата, иска опозицията

479
Да не се харчи бюджетният излишък заради кризата, иска опозицията

В изявления от парламентарната трибуна представители на опозицията призоваха да не се харчи бюджетният излишък, за да е готова държавата за предизвикателствата на световната финансова криза. Те попитаха защо премиерът Сергей Станишев не е в парламента да даде обяснения по готовността на правителството да се справи с проблема.
Управляващите увериха, че в случай на криза държавата може да се намеси и да гарантира сигурността и на банките, и на финансовата система на страната. БНД призова да се създаде антикризисен щаб, който да обхваща и управляващи и опозиция.

Заместник-председателят на партията Лидия Шулева в декларация от името на ПГ на БНД посочи, че очакванията са били премиерът да дойде в парламента с пакет от мерки за предотвратяване на финансовата криза и е крайно време правителството да излезе с такива мерки. Гарантирани у нас са влогове до 40 000 лева и те са 40 на сто от всички, посочи Шулева.

От името на ПГ на ОДС депутатът Мартин Димитров призова управляващите да не харчат бюджетния излишък. Той предложи целият излишък да отиде в Сребърния фонд, защото, ако той е над 4 милиарда, през 2009 г. кредитният рейтинг на България вероятно няма да падне. В ситуация, в която всички световни страни се чудят какви антикризисни мерки да вземат, нашето правителство реши да изхарчи голяма част от излишъка, каза Димитров.

Той допълни, че няма предвидени промени в бюджета за следващата година, които да отразяват наличието на криза. По думите му това е доста безотговорна стратегия на управляващата коалиция. Димитров предложи правителството да възприеме предложенията на ОДС за намаляване на осигурителната тежест с 10-процентни пункта и за премахването на данъка върху дивидента.

Румен Овчаров от Коалиция за България заяви от името на парламентарната си група, че в случай на криза държавата може да се намеси и да гарантира сигурността и на банките, и на финансовата система на страната. Държавата гарантира влоговете на гражданите до 40 хиляди лева, фискалният резерв на държавата е 11.2 млрд. лева, а 28 милиарда е общо валутният резерв, отбеляза той.

Опозицията говори за някакви страховити кризи, кризисни щабове и мерки, които предлагат, за да спасят българския народ от криза, каза Овчаров. "Може би на Иван Костов много му се иска да сложи отново синята лента и да води хората по улиците в София, но това няма как да се случи, защото България вече е друга", допълни той.

По думите на Овчаров икономиката на страната се развива с темпове, с които не се е развивала никога и въпреки прокобите на опозиция, инвестициите продължават да идват. Той увери, че правителството следи ситуацията внимателно. В момента криза в България няма и няма нужда вие да я спасявате, каза още депутатът от левицата.

Опозицията настоява да има яснота по това ще повлияе ли световната финансова криза върху стабилността и не е ясно как може премиерът да има по-важна работа в момента от това да даде обяснение, каза от трибуната лидерът на ДСБ Иван Костов. Трябва да се знае ще има ли отражение виждането на управляващите по този въпрос върху важните решения за бюджета, посочи Костов. По думите му сондажите показват, че у хората в момента няма доверие към способността на българските управляващи, икономика и банкова система да понесат въздействието на световната финансова криза.

Това е нормално, след като страната е преживяла тежка банкова криза и няма как да ги успокояват думите на министър от кабинета, който позволи това, посочи депутатът. Слушал съм Овчаров да говори така и преди години - това е гласът на безотговорността, посочи той. Според Костов е неуместно управителят на БНБ Иван Искров да говори, че банковата система в Югоизточна Европа е стабилна и след два дни Костас Караманлис да дава пълна банкова гаранция за депозитите на гръцките банки.

Според лидера на ДСБ скоро управляващите ще обвинят световния империализъм за кризата, което е безотговорно и означава, че те "са хора на конци, които не могат да вземат важните решения за българския народ".

Източник: БНР, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg