Да подобрим качеството на публичните разходи ни препоръчва Съветът на ЕС

1371
Да подобрим качеството на публичните разходи ни препоръчва Съветът на ЕС

България трябва да продължи да провежда стабилна бюджетна политика, да подобри качеството на публичните разходи – особено в образованието и здравеопазването, и да приложи стратегия за увеличаване на данъчните приходи и справяне със сенчестата икономика.

Това са част от препоръките към страната ни, одобрени от Съвета на министрите на икономиката и финансите в рамките на европейския семестър.

От страната ни се очакват допълнителни мерки срещу рисковете, на които е изложена пенсионната система – като, например, да изравни пенсионната възраст за мъже и жени, и да въведе по-строги критерии и повече контрол за инвалидните пенсии.

Наред с това, Съветът препоръчва да се ускори изпълнението на инициативата за младежка заетост, да се подобри работата на службите по заетостта, както и да се увеличи ефективността на социалните плащания, за да се намали бедността, съобщи БНР.

Процентът на хората с ниски резултати в четенето, математиката и точните науки в България е най-високият в Евросъюза, затова е нужно да бъдат ускорени реформите в училищата и висшите учебни заведения и да се модернизират учебните програми.

От страната ни се очаква още да подобри достъпа до финансиране за новосъздадени предприятия – особено за малки и средни, които участват в иновационни дейности.

Друга препоръка е да бъдат положени повече усилия за укрепване на административния капацитет, за намаляване на бюрокрацията и за допълнително подобряване на усвояването на пари от еврофондовете – най-вече в пътния и железопътния сектор и в управлението на водите.

Въпреки протестите на властите у нас, в заключителния текст остава и препоръката да се подобри качеството и независимостта на съдебната система.

Други изисквания към България са да ускори въвеждането на електронно правителство, да гарантира правилно прилагане на Закона за обществените поръчки и да налага предвидените санкции в него и в Закона за конфликт на интереси.

На страната ни се препоръчва още да премахне пречките за достъп до пазара, договореностите за гарантирана печалба и контрола на цените.

В областта на енергетиката е записано, че трябва да се осигури независимост на операторите, да се изгради енергийна борса, да се подобри свързаността на електрическите и газовите мрежи и да се повиши енергийната ефективност.

През следващите месеци Европейската комисия ще следи изпълнението на препоръките от всяка страна, а в средата на следващата година ще направи оценка на изпълнението им.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Juan
# 0
17:10 | 3 October 2012
A few years ago I'd have to pay sooemne for this information.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg