Дадоха на прокуратурата шефове на "Кремиковци"

573
Дадоха на прокуратурата шефове на

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров изпрати сигнал до Главния прокурор на Република България Борис Велчев заради съмнения за извършване на деяния от страна на представители на ръководството на „Кремиковци" АД през периода май 2006 г. – март 2008 г., представляващи престъпления по смисъла на чл. 219, 220 и 227 б от НК.

Писмото включва информация, събрана от работната група в «Кремиковци» АД, и е изпратено след предварителни консултации между министър Димитров и главния прокурор.

Сигналът се изпраща, след като представители на работната група, създадена за установяване на финансовото състояние на «Кремиковци» АД, докладваха пред министър Димитров за хода на проверката на място в счетоводството на „Кремиковци" АД за периода 01.01.2006 – 31.12.2007 г. Тя включва проверка на инвестиционната програма, на финансово–икономическо състояние на дружеството, на вземания и задължения, събираемост на вземанията, извършени сделки с ДМА и проведени процедури по ЗОП.

Дейността на комисията не е приключила, но към момента на подаване на сигнала е установила по безспорен начин следното - не са изплащани трудови възнаграждения на работници и служители за период от два месеца, дружеството в момента не е в състояние да осъществява разплащания към своите доставчици по изискуеми задължения, налице е липса на суровини за осъществяване на дейност.

Освен информация от дружеството, комисията е използвала за аргументиране на описаните изводи публично оповестена информация от сайта на Българска фондова борса – годишен финансов отчет на „Кремиковци" АД, одитни доклади и др. Съгласно официалната справка, която се прилага към сигнала до Главния прокурор, задълженията на „Кремиковци" АД към БДЖ ЕАД са в размер на над 20 млн. лева, като това са задължения само за периода от края на 2007 г. до 29.02.2008 г. Това са изискуеми задължения, просрочени с повече от 30 дни. Изискуемите задължения на „Кремиковци" АД към НЕК ЕАД и „Булгаргаз Холдинг" ЕАД са повече от съответно 12 млн. лева и 6 млн. лева.

„От финансовото състояние на „Кремиковци" АД е видно, че то не е в състояние да ги изпълни. Считам, че управляващите и представляващите „Кремиковци" АД, предвид установеното лошо финансово състояние на дружеството не са изпълнили задължението си, регламентирано в Търговския закон и не са сезирали компетентния търговски съд с искане за обявяване в несъстоятелност, с което допускат продължаване на разпоредителни сделки с активите, още повече увеличават задълженията на дружеството и увреждат бъдещата маса на несъстоятелността. Вероятно с това свое бездействие, ръководството на „Кремиковци" АД осъществява престъпния състав на чл. 227б, ал.2 от НК, тъй като в 15-дневен срок от спиране на плащанията не е поискало от съда да открие производство по несъстоятелност", пише в сигнала до главния прокурор.

Важна констатация на проверяващата комисия е начинът на разходване на средства по получения облигационен заем. През месец май 2006 г. „Кремиковци" АД е станало гарант по облигационен заем на холандското дружество „Бългериън Стиил Финанс" Б.В. за сумата от 325 млн. евро и е учредило по реда на ЗОЗ залог върху всички производствени мощности на металургичния комбинат. От предоставените справки до Българска фондова борса и Комисията по финансов надзор е видно, че едва малка част от набраните средства по облигационния заем са послужили пряко за нуждите на „Кремиковци" АД. „Недоумение буди огромната сума от 99.92 млн. евро, която е заплатена на собственика на мажоритарния акционер в предприятието „Финметалс Холдинг" АД – „Глобал Стиил Холдинг Лимитед".

Както вече сте информирани, проверяващите от Министерството на икономиката и енергетиката установиха и липсата на охрана на територията на предприятието в резултат на изтичане на договора за охрана. Липсата на охрана позволява да се извършват действия за разпиляване и разхищаване на имуществото на дружеството и поражда съмнение за осъществяване на престъпния състав по чл. 219 от НК.

„На основание гореизложеното и видно от приложенията считам, че е налице съмнение за извършването на деяния от страна на представители на ръководството на „Кремиковци" АД през периода май 2006 г. – март 2008 г., представляващи престъпления по смисъла на чл. 219, 220 и 227 б от НК", посочва министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров и моли Главния прокурор Борис Велчев да разпореди проверка.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg