Данъчни преференции срещу допълнително частно осигуряване?

887
Данъчни преференции срещу допълнително частно осигуряване?

С колко точно ще се повиши осигурителния стаж за пенсия и ще се вдигат ли осигуровките от догодина, ще стане ясно в петък на заседание на Тристранния съвет. Това заяви днес социалният министър Тотю Младенов. До момента се знае, че е обсъждан вариантът осигурителният стаж за жените и мъжете да си вдигне с по 3 години. Той участва конференция за здравословните и безопасни условия на труд, организирана от КТ "Подкрепа".

Социалните партньори обсъждат и промяна в начина на осигуряване на хората, родени преди 60-та година. Сега те нямат право на втора пенсия от универсалните фондове. Конкретните параметри на готвената промяна също ще станат ясни в петък.

"Аз мисля, че трябва да се дадат данъчни преференции на работодателите допълнително да имат стимул да осигуряват своите работници в частните пенсионни фондове, както направихме това за родените след 1 януари 1960 година - да е задължително да се осигуряват в универсалните пенсионни фондове. Трябва да има такава опция за всички работници и служители, а не някои да бъдат дескриминирани", каза министър Младенов.

Той допълни, че увеличаването на осигурителния стаж има чисто икономически и социален ефект. Основната цел на пенсионната реформа, предложена от социалното министерство, е да се ограничи до минимум възможността за ранно пенсиониране, особено за служителите от МВР и МО.

Друга основна цел е да се стабилизира пенсионната система. Тези, които работят над определения стаж, ще се ползват от бонуси. Тези, които се пенсионират, без да покрият критериите за 37 години осигурителен стаж за жените и 40 мъжете, ще се пенсионират с намален размер на пенсиите. Предстои затягане на контрола върху инвалидните пенсии, като водещи ще са комисиите от НОИ, които отпускат тези пенсии. Предстои затягане на контрола и на събираемостта от осигурителни вноски, допълни министърът.

На конференцията, посветена за условията на труд в страната, бе отчетено, че относителният дял на предприятията със спазени изисквания за здравословни и безопасни условия на труд е 71%. Това каза изпълнителният директор на Главна инспекция по труда Румяна Михайлова

Намален е делът на работещите при неспазени хигиенни и санитарни условия на труд с 5% спрямо 2008 година. Относителният дял на предприятията с изготвена оценка на риска е достигнал 84% през миналата година от всички проверени предприятия. Въпреки това предстои много работа за подобряване на качеството на инспекционната дейност, както и увеличаване обхвата на контрола.

По отношение на трудовите злополуки, НОИ е регистрирал 1151 случая от началото на тази година, като от тях 33 са завършили със смърт.

Данните обобщи Сокол Силянов - началник отдел трудова злополука и професионална болест в Националния осигурителен институт (НОИ).

Силянов посочи, че по отношение на смъртните трудови злополуки е констатирано увеличението им с 35% от 2000 г. За 2009 година смъртните злополуки са 113.

Силянов посочи, че се очаква спад в броя на осигурените за трудови злополуки лица във връзка с икономическата криза през 2009 г., като прогнозираният през 2009 г. е 2.5 млн. души.

Тенденцията е към стабилно намаляване на трудовите злополуки, като за периода 2000 - 2007 година намалението е около 40%.

Най-много трудови злополуки са станали в преработващата промишленост, строителството и производството. 88% от трудовите злополуки са станали на работното място, а 12% при отиване и връщане от работа. Една трета от пострадалите при трудови злополуки са жени. Най-голямата възрастова група на пострадали при трудови злополуки са хора на възраст между 45 - 54 години, следва групата на младите от 16 - 24 години.

93% от злополуките водят до временна неработоспособност. България е на средно ниво на деклариране на трудовите злополуки - между 30 % и 70%.

Силянов посочи, че не все още не се декларират всички трудови злополуки. В България има високи нива на травматизъм, като най-проблемен се оказва секторът на строителството.

Източник: БНТ, Фокус

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg