Данъчни преференции за екосъобразен бизнес предлага БАН

606
Данъчни преференции за екосъобразен бизнес предлага БАН

Въвеждане на данъчни преференции за екологично съобразните фирми и предприятия предлагат икономистите на БАН. Целта е да се стимулира процеса на „позеленяване" на заетостта у нас, обясни ст.н.с. д-р Победа Луканова от института по време на дискусионен семинар на тема: „Зелена" заетост: възможности и проблеми". Според нея това би било силно мотивираща мярка за бизнеса да се насочи към благоприятни за околната среда дейности и да се предлагат повече „зелени" работни места.

Едно от предложенията е да се намали данъчната тежест за екологично съобразните производители за сметка на по-високи косвени данъци за предприятията - замърсители. Така и постъпленията в бюджета ще се компенсират, обясниха икономистите. Подобна е практиката в най-екологичната страна в ЕС - Швеция. Стимули за зелени предприятия се прилагат още в Германия, Дания и Норвегия, посочи Луканова.

В по-далечна перспектива може да се разработят специални политики и в социално-осигурителната сфера, като част от осигуровките на „зеления" работник да се поемат от държавата, смята експертът.

„Зелени" политики има и на битово ниво - така например, домакинствата в Белгия получават пари на ръка от държавата, ако решат да си сменят стария бойлер с нов - екологосъобразен. Съществува практика, част от заплащането да става и чрез екочекове, с които хората да си купуват екопродукти, които иначе биха им излезли твърде скъпо.

Финансовите наказания за "кафявата" икономика като част от специфичните мерки за опазване на околната среда засега трудно могат да се прилагат, смятат експертите от института. Според тях подобна политика би могла да бъде глобална цел, но въвеждането й на национално, или дори на общо европейско ниво не е възможно за момента. Консенсус по този въпрос едва ли ще бъде постигнат скоро, ако се съди по неубедителните резултати от провелата се наскоро среща в Копенхаген, коментираха участниците в дискусията.

„Зелената" заетост е ново и все още не добре осъзнато понятие у нас, обясни Луканова. Трудно може да се определи и какъв е процентът на „зелените" работни места в България, тъй като не са правени измервания в тази посока. Като членка на ЕС страната ни обаче трябва бързо да се подготви за пренасочване на цялата икономика към екологично съобразни дейности, предупредиха икономистите на БАН.

Луканова смята, че процесът на „позеленяване" на заетостта ще доведе до известни промени на пазара на труда. Ще се стимулира структурната безработица и миграцията на работна сила, каза тя. Заради очертаващия се недостиг на високо квалифицирани специалисти в „зелената" заетост, ще се наложат нови инвестиции в човешкия капитал и масова преквалификация на мениджмънта.

Еко-компетентността постепенно ще се превръща във фактор за професионалното развитие на служителите, смятат икономистите на БАН. За целта трябва да се подобри качеството на висшето образование в сферата на опазването на околната среда. За провеждане на еколого съобразни политики пък, освен държавни средства, трябва да се използват максимално и структурните фондове на ЕС, както и програмите на Световната банка, препоръчват те.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg