Данъкът върху дивидента да падне от 7% на 5% през 2008 г., предлага кабинетът

567
Данъкът върху дивидента да падне от 7% на 5% през 2008 г., предлага кабинетът

През 2008 г. данъкът върху дивидента да бъде намален от 7 на сто на 5 на сто, е записано в предлаганите изменения в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), съобщиха от правителствената информационна служба.

През следващата година се запазва 10 на сто ставка на корпоративния данък. Промените в ЗКПО предвиждат малките предприятия (с нетни приходи от продажби за предходната година, който са до 100 хил. лв.) да не правят авансови вноски. Те ще внасят корпоративния си данък еднократно до 31 март на следващата година. Очаква се от облекчението да се възползват около 146 000 малки предприятия, включително и едноличните търговци.

Освободени от внасяне на авансови вноски ще бъдат и новоучредените предприятия. В момента те внасят тримесечни авансови вноски за годината на учредяване.

Предвидено е преизчисляването на месечната авансова вноска за април. Според действащия ЗКПО за първото тримесечие предприятията правят месечни авансови вноски на базата на печалбата за годината преди предходната, защото през първото тримесечие на годината печалбата за предходната година още не е определена. Целта на преизчислението на месечната авансова вноска за април е да се постигне по-справедливо определяне на авансовите вноски за годината, а именно те да бъдат определени на базата на печалбата от предходната година.

Законопроектът предвижда мобилните телефони, които са заведени като дълготрайни активи (с цена над 500 лв.), да се амортизират за данъчни цели за две години.

От следващата година се предвижда изменение на данъчната основа за облагане на хазартната дейност от тото, лото, лотарии и залагане върху резултати от спортни състезания. Предложението е при определяне на данъчната основа да се приспадат изплатените печалби за съответните игри.

Определената по този начин данъчна основа ще се доближава до реализирания финансов резултат от организаторите на хазартна дейност, което ще доведе до по-справедливо данъчно облагане. Също така трябва да се отчете бързото развитие на интернет залаганията. Данъчната ставка за лотариите се изравнява със ставката за тото, лото и залагане върху резултати от спортни състезания.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg