"Дънди Прешъс Металс": Атаката срещу "Челопеч" е атака срещу България

1135

Директорите на "Дънди Прешъс Металс" Инк. (ДПМ) на дъщерната фирма "Челопеч Майнинг" ЕАД са изпратили писмо до жителите на Челопеч и село Чавдар, в което изразяват своята позиция към дебатите за развитието на рудодобива в региона.

През декември 2007 година в Брюксел е имало среща на екоактивисти с представители на Европейската комисия. В презентацията на екоактивистите са участвали двама румънски
депутати, подкрепени от един румънски гражданин - представител на "Грийнпийс" и един френски гражданин, който е представлявал на румънска екологична организация. Еколозите са искали забрана за използването на международно признатата технология на въглеродна адсорбция (ВА) в България, пише в съобщението. Тази технология използва натриев цианид като реагент за извличане на златото от рудите.

Технологията, която тези организации се опитват да спрат, е бъдещето на рудник "Челопеч", посочват от компанията. Тя се използва повече от сто години, безопасна е и инцидентите при нея са изключителна рядкост, пише в съобщението. ДПМ и "Челопеч Майнинг" ЕАД са разработили проектите си в пълно съответствие с европейските и българските норми и закони, пише още в писмото.

Атаката на тези чуждестранни групировки е атака срещу ДПМ, но и срещу България, заявяват от компанията. Това е атака срещу право на препитание, на все по-висок жизнен стандарт и срещу възможността за свободен избор на хората в региона, се посочва в съобщението. Това е атака срещу компетентността и професионализма на Висшия експертен екологичен съвет на МОСВ, който с почти пълно мнозинство подкрепи проекта за разширение на мощностите в Челопеч и безопасността на технологичните параметри. Това е атака срещу високоуважавани и признати български и чуждестранни експерти и учени, които участваха в разработката или дадоха подкрепата си за проекта, допълват от ДПМ.

Това е атаката срещу интелигентността на българите и техния професионализъм срещу българските и чуждестранни служители, разработили проект според най-високите международни стандарти, заявяват от компанията.

Тези чуждестранни екологични групировки нито са по някакъв начин ангажирани, нито се интересуват от България. Обратно, чужденците от ДПМ и "Челопеч Майнинг" ЕАД, чрез действията си, са демонстрирали своя ангажимент и съпричастност. Представители на висшето ръководство на тези фирми живеят в България, пише в съобщението.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg