ДАНС разби международна престъпна група за пране на пари

590
ДАНС разби международна престъпна група за пране на пари

При операция на Държавната агенция за национална сигурност, под ръководството на Главната прокуратура и в координация с чужди партньорски служби, е пресечена дейността на международна организирана престъпна група. Тя е обслужвала трансграничен канал за изпиране на пари, придобити извън територията на страната по престъпен начин.

Извършени са арести и обиски в страната и чужбина, включително в държави-членки на Европейския съюз. До момента са задържани двама чужди граждани, които са реалните организатори на престъпната схема. При нея са трансферирани и легализирани финансови средства, като България е използвана като транзитна точка. Схемата е включвала многобройни дружества, регистрирани под различни юрисдикции, които по силата на сложни договорни отношения са прехвърляни финансови средства към различни точки на света.

Наложен е запор на около 3.5 милиона евро и 8 милиона долара по сметки в няколко български търговски банки. Към момента на провеждането на операцията те са били предназначени за трансфер към различни бенефициенти в трети държави. Същевременно са запорирани сметки и в чужди търговски банки, за които има данни, че са част от престъпната мрежа.

ДАНС, Софийската градска прокуратура и Националната следствена служба, под ръководството на Върховната касационна прокуратура, провеждат процесуално-следствени действия за изясняване ролята на български физически и юридически лица във функционирането на пресечения канал. Продължава работата, съвместно с партньорски структури на ДАНС, и на територията на трети страни.

Това е най-голямата успешна операция до момента за пресичане на пране на пари. При осъществяването й са работили различни структури на Държавната агенция за национална сигурност, като отличната координация помежду им, взаимодействието и обединяването на професионалния им потенциал са довели до мащабния резултат.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg