Danske Bank: България може да претърпи понижение на рейтинга си от водещите агенции

522

Кредитният рейтинг на страната ни може да бъде понижен от основните рейтингови агенции заедно с този на Румъния, Словакия, Латвия, Литва и Естония, сочат прогнози на втората най-голяма скандинавска банка A/S Danske Bank.

Като основна причина за това се сочи прегряването на икономиките на страните от Централна и Източна Европа, високата инфлация и значителните им дефицити по текущите сметки на страните в региона.

Като основна причина за нарастващата инфлация се сочи бумът в строителния сектор и поскъпването в цените на недвижимите имоти до неразумно високи нива, в резултат на значителната кредитна активност на банките.

Евентуално занижаване на кредитните рейтинги на страните от региона може да доведе след себе си намаляване на доверието на инвеститорите към тези страни и отлив на инвестиции, коментират още от скандинавската банка.

Най-бързоразвиващата се икономика сред страните от Европейския съюз - тази на Латвия е най-застрашена от понижаването на кредитния й рейтинг, като от Danske Bank, очакват рейтингът й да бъде занижен от трите водещи световни рейтингови агенции.

Ясни признаци на прегряване показва и словашката икономика след бурното й повишение през последните няколко години.

Според скандинавската банка очакванията към момента за влизането на Словакия в еврозоната до 2009.

Присъденият на България и Румъния рейтинг от водещите рейтингови агенции е "твърде щедър" според банката, на фона на растящия външен дисбаланс в икономиките на двете най-нови членки на ЕС.

В региона единствено Чехия и Унгария могат да претърпят повишение на кредитните си рейтинги в средносрочен аспект.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg