Danske Bank: България може да претърпи понижение на рейтинга си от водещите агенции

548

Кредитният рейтинг на страната ни може да бъде понижен от основните рейтингови агенции заедно с този на Румъния, Словакия, Латвия, Литва и Естония, сочат прогнози на втората най-голяма скандинавска банка A/S Danske Bank.

Като основна причина за това се сочи прегряването на икономиките на страните от Централна и Източна Европа, високата инфлация и значителните им дефицити по текущите сметки на страните в региона.

Като основна причина за нарастващата инфлация се сочи бумът в строителния сектор и поскъпването в цените на недвижимите имоти до неразумно високи нива, в резултат на значителната кредитна активност на банките.

Евентуално занижаване на кредитните рейтинги на страните от региона може да доведе след себе си намаляване на доверието на инвеститорите към тези страни и отлив на инвестиции, коментират още от скандинавската банка.

Най-бързоразвиващата се икономика сред страните от Европейския съюз - тази на Латвия е най-застрашена от понижаването на кредитния й рейтинг, като от Danske Bank, очакват рейтингът й да бъде занижен от трите водещи световни рейтингови агенции.

Ясни признаци на прегряване показва и словашката икономика след бурното й повишение през последните няколко години.

Според скандинавската банка очакванията към момента за влизането на Словакия в еврозоната до 2009.

Присъденият на България и Румъния рейтинг от водещите рейтингови агенции е "твърде щедър" според банката, на фона на растящия външен дисбаланс в икономиките на двете най-нови членки на ЕС.

В региона единствено Чехия и Унгария могат да претърпят повишение на кредитните си рейтинги в средносрочен аспект.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...