Държавата да субсидира заетост и обучение на безработни майки с деца, реши НС

654
Държавата да субсидира заетост и обучение на безработни майки с деца, реши НС

Народното събрание днес прие на второ четене на промени в Закона за насърчаване на заетостта. Измененията предвиждат държавата да субсидира заетост и обучение на безработни майки с деца от три до пет години за период до 12 месеца, съобщиха от пресцентъра на парламента.

За всяко разкрито работно място, на което са наети безработни майки с деца от три до петгодишна възраст, насочени от поделенията на Агенцията по заетостта, на работодателя ще се предоставят средства за времето, през което лицата са били на работа, но за не повече от 12 месеца. Според закона размерът на предоставяните средства по отделни програми и мерки за заетост се определя ежегодно с Националния план за действие по заетостта.

Парламентът обсъди на първо четене законопроекта на Министерския съвет за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети. Той предвижда при настъпване на екологични щети операторът да информира незабавно компетентния орган и да предприеме всички мерки за контрол и отстраняване на замърсителите и други фактори, довели до екологични щети. Според проекта компетентните органи са министърът на околната среда, директорите на регионалните инспекции по околна среда и водите, на басейновите дирекции и на националните паркове.

Във времето за парламентарен контрол министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова представи пред Народното събрание приоритетите и очакванията от националния план за заетост за 2008 г. във връзка с насрочените за днес разисквания по питането на народния представител Донка Михайлова за плана по заетостта.

Националният план за действие по заетостта през 2008 г. е осмият национален план, насочен към повишаване на заетостта, към подобряване на функционирането на пазара на труда и качеството на работната сила. Основните приоритети включват осигуряване на необходимата квалифицирана работна сила за удовлетворяване на търсенето на труд от работодателите чрез учене през целия живот; повишаване на знанията и уменията на заетите с цел по-висока адаптивност към изискванията на новите технологии и по-висока производителност на труда; активизиране на безработните от неравнопоставените групи за обучение и заетост и повишаване на тяхната пригодност за заетост. Сред целите му са и повишаване на сигурността на работното място, както и ефективна интеграция на страната на европейския трудов пазар.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...