Държавата договори 10% отстъпка от строителните фирми

1025
Държавата договори 10% отстъпка от строителните фирми

Днес Министерството на финансите и строителни фирми подписаха споразумение за начина и сроковете за разплащане по дейности, финансирани с публични средства по сключени договори за капиталови разходи и за поддръжка на публична транспортна инфраструктура.

Със споразумението строителните фирми доброволно се съгласяват дължимото възнаграждение за изпълнените, но неразплатени строително-монтажни работи и дейности по всички сключени договори с тях, да бъде намалено с 10 % от договорената стойност.

От своя страна фирмите се задължават да предоговорят отношенията си с всички подизпълнители, участващи в изпълнението по начин, гарантиращ намаляването на тяхното възнаграждение с 10% до окончателното изпълнение на всеки един договор, в което те участват.

Министерството на финансите се задължава да осигури необходимите средства за пълно изплащане на просрочените парични задължения на възложителите по тези договори, намалени с 10%, съобразно степента на завършеност и тяхното точно и качествено изпълнение.

Средствата по договорите с фирмите, подписали споразумението, са в размер на 65 876 000 лева. Сумите ще се разплащат по график, установен в споразумение с всяка една от строителните фирми. Така държавата ще може да се разплати със своите контрагенти до края на месец март 2010 година. Министерството на финансите продължава процеса на споразумяване с фирми от строителния сектор.

„Налице са непоколебима воля и желание за решаване на проблема и от страна на държавата, и от страна на строителния бранш. Днес се постигна едно взаимоизгодно и справедливо решение, с което да ограничим последиците от кризата", коментира министърът на финансите Симеон Дянков. „Благодарим за партньорското отношение и разбиране. Спестените пари веднага ще отидат за строене на повече километри пътна мрежа", допълни той.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg