Държавата и Дънди Прешъс Метълс ще учредяват дружество за добив на злато и медни руди

633
Държавата и Дънди Прешъс Метълс ще учредяват дружество за добив на злато и медни руди

Министерският съвет и „Дънди Прешъс Метълс” Инк. ще подпишат Меморандум за разбирателство, който определя принципите на партньорство при добива на злато и медни руди от находище "Челопеч". Утвърденият документ предвижда между страната и канадската компания да бъде учредено ново акционерно дружество за експлоатация на инсталацията за производство на метали, съобщават от МС.

Страната ни ще притежава 25 на сто от акциите, а 75% ще са за „Дънди”. Инвестицията, необходима за изграждането на новата инсталация, е около 155-160 млн. долара и тя ще бъде осигурена от канадската компания. Анализите сочат, че инсталацията ще бъде рентабилна още през първите години от експлоатацията й. Всички приходи за държавата от работата на новото дружество ще постъпват в Сребърния пенсионен фонд.

Правителството разреши и да бъде променен договорът за предоставяне на концесия за подземни богатства – златно-медно-пиритни руди от находище "Челопеч", подписан през 1999 г. Измененията са свързани с увеличаване на концесионното възнаграждение. То ще бъде повишено на база променлива скала с минимален процентен размер от 2% и максимален от 8 на сто при съответстващи граници на рентабилност от 10% до 60%.

Размерът на концесионното възнаграждение в този случай ще е по-голям при по-висока рентабилност на нетните приходи от продажби, което ще доведе до повишаване на приходи в държавния бюджет с пъти повече от досегашните. Предвидено е 10 на сто от концесионното възнаграждение да постъпва по бюджета на общините Челопеч и Чавдар, на чиято територия се намира находището.

Концесионерът се задължава да представи финансово обезпечение за извършване на техническа ликвидация и рекултивация в съответствие с най-добрите европейски практики.

Кабинетът упълномощи министъра на икономиката и енергетиката в едномесечен срок да подпише меморандума.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg