Държавата отказа дивидента от "Булгаргаз" в размер на 17 млн. лв. за 4-ото тримесечие

469
Държавата отказа дивидента от

Държавата се отказа от полагащия й се дивидент от "Булгаргаз" за четвъртото тримесечие на годината, който е в размер на 17 млн. лв. Това съобщи пред журналисти днес министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Представители на "Булгаргаз" ЕАД и на 14 газоразпределителни дружества подписаха днес Меморандум за разбирателство под егидата на министерството. Според документа през четвъртото тримесечие на 2007 г. "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайни потребители, подписали меморандума, на цена 332.30 лв. за 1000 куб. м без ДДС, което е с 4 на сто увеличение спрямо цената за третото тримесечие.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране утвърди на 1 октомври пределна цена на природния газ за последното тримесечие на 2007 година. Цената се вдигна от 348.96 лв. за 1000 куб. м без ДДС, или увеличение от 9.21 на сто, макар че "Булгаргаз" ЕАД предложи увеличението да е с 10.78 на сто.

Това споразумение няма да влоши икономическото състояние на "Булгаргаз", посочи министър Димитров. Решението за отказа на държавата от дивидент не е взето предварително от МС, но за него има подкрепата от финансовия министър и премиера, каза министър Петър Димитров.

Принципно такова решение се взема в средата на следващата година, допълни той. Във връзка с размера на дивидента министърът посочи, че очакванията са сумата да бъде много по-малка.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов каза, че договорите с топлофикационните и промишлените дружества са преки, което означава, че и за тях, както и за всички клиенти и потребители на природния газ цената от 1 октомври ще е тази, която е договорена в днешния меморандум.

Цената на природния газ при продажба от обществения доставчик на крайните снабдители и на потребители, присъединени към газопреносната мрежа е 332.30 лв. за 1000 куб. м. без ДДС, или с 16.66 лв. за хиляда куб. м по-ниска от утвърдената.

Цената на природния газ при продажба от обществения доставчик на потребители, присъединени към мрежи ниско налягане, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД - е 340.02 лв. за 1000 куб. м без ДДС, или с 16.66 лв. за 1000 куб. м по-ниска от утвърдената.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg