Държавата отпуска 1.8 милиона лева за значими археологически обекти

440
Държавата отпуска 1.8 милиона лева за значими археологически обекти

© Правителствена пресслужба

Правителството отпуска 1.8 милиона лева за работа по шест значими археологически обекта в страната.

„Продължаваме да подкрепяме развитието на археологията в България. Имаме уникални културно-исторически обекти с огромен потенциал и правителството ще продължи да подпомага тяхното развитие“, заяви на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов.

На Българската академия на науките се предоставят 350 000 лева, с които ще продължат дейностите по археологическото проучване, реставриране и социализиране на праисторическия солодобивния градски център Провадия-Солницата.


„Това е едно наистина емблематично място за цялата страна. Привлича много туристи и показва, че нашата земя е наистина една от най-древните в света“, заяви председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Правителството отпусна 400 000 лв. на община Петрич за проучванията на античния град Хераклея Синтика. Обектът е един от най-посещаваните в областта от туристи от над 60 държави.

Пътят до Хераклея-Синтика вече бе реновиран със средства, отпуснати също от Министерския съвет.

300 000 се предоставиха по бюджета На община Видин са предоставени 300 000 лева за археологически проучвания и теренна консервация на императорските терми в римския град Рациария.

„Това е най-големият център на римската култура в Северозападна България. Огромен град, разположен на 800 дка“, заяви доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН.

Премиерът Борисов отбеляза и добрата работа на археолозите, които работят усилено по трасето Ботевград-Видин.

„Когато има магистрала в района, ще идват и повече туристи да видят този обект“, изтъкна министър-председателят Борисов.

Археологът проф. Николай Овчаров благодари на правителството за предоставените средства.

„Всички обекти са с огромен потенциал в областта на културно-историческия туризъм. Това е инвестиция и в бъдещето не само на археологията, а и за икономиката“ подчерта проф. Овчаров. Той изтъкна, че има засилени интерес на българските туристи към културно-исторически обекти в страната.

Другите обекти, за които днес Министерският съвет отпусна средства, са 450 000 лв. на община Кърджали за консервация на скален античен и средновековен град Перперикон и на Средновековната крепост Вишеград.

300 000 лв. са предоставени на община Търговище за античния и средновековен град Мисионис, а други 100 000 лв. ще бъдат отпуснати на Българската православна църква за доизграждане на храм „Св. Цар Борис – Михаил Покръстител“ в Разград.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg