Държавата пласира 5-годишни облигации за 200 млн. лв.

668
Държавата пласира 5-годишни облигации за 200 млн. лв.

На 6 април 2020 г. Министерството на финансите преотвори емисия 5-годишни държавни ценни книжа, деноминирана в лева, като на проведения аукцион бяха пласирани облигации на стойност 200 милиона лева, съобщават от ведомството.

Емисията е пусната в обращение на 15 януари 2020 г. и е с падеж на 15 януари 2025 г.

На проведения днес аукцион са пласирани успешно ДЦК за 200млн. лв. съвкупна номинална стойност при среднопретеглена доходност в размер на 0.13%.


Общият размер на подадените поръчки е в размер на 358.3 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1,79.

Според Министерството на финансите е отчетен висок интерес, като най-голямо количество ДЦК са закупени от банките (89%), следвани от пенсионните фондове (5.5%) и застрахователните дружества (5.5%).

Горанов: Нека не бързаме с мерките сега800 хил. са самоосигуващите се лица, според данни на НАП.

Това е петият аукцион за държавни ценни книжа от началото на годината, като на всеки от предходните четири също бяха пласирани облигации за по 200 милиона лева. Това означава, че общият размер на новоемитирания държавен дълг за 2020 година вече достига 1 милиард лева. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg