Държавата пласира ДЦК за едва 102 млн. лева

392
Държавата пласира ДЦК за едва 102 млн. лева

© minfin.bg

На 3 октомври 2022 г. Министерството на финансите преотвори емисия на 10,5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), които са деноминирани в лева и с падеж на 27 юли 2026 г., съобщават на сайта на финансовото министерство.

На проведения в понеделник аукцион бяха пласирани ДЦК за едва 102,75 млн. лева съвкупна номинална стойност при първоначално обявено намерение за поемане на дълг за 200 млн. лева, като беше постигната среднопретеглена годишна доходност в размер на 4,01%.

Общият размер на подадените поръчки достигна едва 156 млн. лева, което съответства на коефициент на покритие от прекалено скромните 0,78 пункта. Постигнатият лихвен спред спрямо аналогичните германски федерални облигации беше в размер на 221 базисни точки (лихвите по българските книжа надвишават тези по немските с 2,21%).

От финансовото министерство посочват, че резултатите от проведения аукцион отразяват силната волатилност на финансовите пазари в Европа и в световен мащаб, продължаващата ясно изразена тенденция за покачване на цената на дълговото финансиране и ограниченията пред неговото осигуряване.

На вчерашния аукцион най-голямо количество 10,5-годишни ДЦК бяха придобити от банките - 90,27%, следвани от застрахователни дружества - 3,89%, пенсионни фондове – 2,92%, гаранционните фондове – 1,95% и други - 0,97%.

10,3 млрд. лв. - новият таван на държавния дългГласувахме за увеличаване на тавана на дълга, за да има в държавата ликвидност при кризите, независимо кой ще управлява, заяви Йордан Цонев – ДПС

Това е поредният дългов аукцион, който премина при слаба интерес, довел до постигане на висока доходност по емитираните книжа, информира БНР.

На 26 септември 2022 г. Министерството на финансите пусна в обращение нова емисия държавни ценни книжа (ДЦК) с матуритет от 5,5-години, които са деноминирана в лева и с лихвен процент от 3,20%. Тогава бяха пласирани книжа за близо 150 млн. лева - под планираното поемане на дълги за 200 млн. лева. Постигната по 5,5-години книжа среднопретеглена доходност също беше доста висока, достигайки цели 4,13%, а коефициентът на покритие - едва 1,02 пункта.

Министерството на финансовите също така обяви, че отменя публикувания на 13-ти септември емисионен календар, като ще продължи балансираната си и гъвкава политика по управление на държавния дълг, имайки предвид пазарното състояние както на вътрешния, така и на международните капиталови пазари, съобразно необходимостта от дългово финансиране.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg