Държавата почти се е разплатила с бизнеса

899
Държавата почти се е разплатила с бизнеса

Дълговете на държавата към фирмите намаляват, похвалиха се от финансовото министерство. По повече от 1000 договора за обществени поръчки държавата е успяла да се издължи през българската банка за развитие, към фирмите приели да продадат със 7% отстъпка просрочените си вземания от държавата.

Статистиката на Министерство на финансите показва, че в началото на годината задълженията на държавата към фирмите са възлизали на близо 1.700 млрд. лв. За изминалите месеци на годината държавата е успяла да издължи на бизнеса близо 1.360 млрд. лв. Така на практика държавата дължи около 240 млн. на различни компании за извършена от тях работа.

При това от останалите неразплатени 240 млн. по-голямата част не са за български компании: "Над половината от тези средства са задължения към чужди фирми на Министерство на отбраната във връзка с модернизацията на българската армия - това са по договори за хеликоптери, самолети и друга техника", съобщи зам.-министърът на финансите Боряна Пенчева.

Въпреки това забавянето на средства към фирмите изпълнителки на различни проекти у нас се е отразило силно негативно на тяхната дейност. Без парите, чакани от държавата, някои от фирмите са оставили неплатени задължения към доставчици, а други са били принудени да замразят инвестициите и да намалят работната ръка.

Така фирмите натрупали задължения към държавата под формата на данъци и осигуровки, защото самата тя не им се е издължила. В същото време, като длъжници на държавата, те вече не са допускани да кандидатстват за нови обществени поръчки, защото попадат в категорията на неизрядни платци. От финансовото министерство обещават скоро да издължат парите и към тези, които не са били склонни да направят 7% отстъпка от вземанията, които държавата им дължи.

Фирмите, които не са получили парите си през тази година, от януари трябва да си ги търсят от министерствата и агенциите, с които са подписали договорите за възлагане на обществени поръчки.

До момента през банката за развитие са изплатени над 250 млн. От финансовото ведомство обясниха, че на ден от там са били разпращани между 5 и 12 млн. лв.

Колкото до това към кои български компании остават най-много неплатени суми - това определено са фирмите от строителния бранш. На тях държавата дължи по обществени поръчки около 40 млн. лв.

Източник: бТВ

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg