Държавата проведе нов аукцион за ДЦК

904
Държавата проведе нов аукцион за ДЦК

Рекордно понижение на среднопретеглената годишна доходност до 4.40% бе регистрирано на проведения вчера, 19 септември, пореден аукцион за продажба на 7-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), информираха от Министерството на финансите (МФ). Постигнатата доходност на общото заявено количество книжа е 4.48%.

При предходното преотваряне на седемгодишната облигация (15 август т.г.) отбелязаната доходност бе 4.53%, а най-високата доходност по тази емисия беше 6.09%, регистрирана през май 2010 година. Постигнатата доходност по емисията е по-добра от стойността на текущата доходност на деноминираните в евро еврооблигации със сходен остатъчен матуритет на Унгария (6.03%) и Турция (4.83%).

Заявените поръчки за участие в аукциона достигнаха размер от над 160 млн. лв. и близо три пъти превишиха предложеното количество от 55 млн. лева. Резултатът от анализа на инвеститорската база е силно позитивен - освен банките, които са придобили около 34.4% от общия заявен и одобрен номинал, засилен интерес се наблюдава и от институционалните инвеститори, сред които пенсионни фондове с 20.8%, застрахователни и животозастрахователни дружества с 20.7% и други инвеститори с дял от 24.1%.


На четвърти пореден аукцион за продажба на ДЦК се отбелязват най-ниски стойности на доходността на облигациите със средносрочен и дългосрочен матуритет, заявяват от МФ.

„След повишението в края на месец юли на суверенния кредитен рейтинг на България от агенция Moody's с една стъпка до Ваа2, се наблюдава отчетлива тенденция за намаление на доходността на вътрешния държавен дълг на първичен пазар във всички матуритетни сегменти", се казва в съобщението на МФ. „На фона на силната несигурност на пазарите на държавен дълг в Европа, тези резултати са своеобразна оценка на инвестиционната общност за провежданата от правителството цялостна макроикономическа политика в България".

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg