Държавата ще връща осигуровки на фирми срещу високи заплати

807
Държавата ще връща осигуровки на фирми срещу високи заплати

Държавата ще връща платените осигуровки за фирми, които инвестират в човешки капитал. За да получат субсидии, инвеститорите трябва да осигурят заплати, които надвишават средните в страната за различните икономически дейности.

Две години вероятно ще е срокът, в който ще действа данъчното облекчение за броя служителите, наети за минимум 5 г., каза икономическият министър Делян Добрев пред БНР.

Подобна мярка ще намали разходите на инвеститорите за персонала с 18%, изчисли министърът на икономиката. Според него такива поощрения има в Сърбия и Румъния.

Бюджетът не би трябвало да пострада, защото приходите от корпоративен данък и този върху заплатите ще са по-големи. За да получат поощрението, компаниите ще правят вноски в НОИ, а след това парите ще се възстановяват от централния бюджет.

Промените в Закона за насърчаване на инвестициите предвижда и възможност срещу дарение от 200 хил. лв. в Националния иновационен фонд чужденците (от страни извън Европейския съюз) да получават разрешително за постоянно пребиваване.

Досега за инвеститор се признаваше само този предприемач, който прави вложения в дълготрайни материални активи. По този начин всички IT фирми в страната нямат никакъв шанс да кандидатстват за инвеститорски сертификат, макар да осигуряват стотици работни места, припомня в. „Стандарт“.

Идеята е държавата да възстановява частично разходите, направени за социални и трудови осигуровки на работниците. Тази мярка обаче ще засяга само инвестициите в иновации. Ще се подпомагат дейности, базирани на знания или проекти, развивани в административните рамки на най-бедните региони в страната.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

eli
# 0
11:08 | 6 August 2012
Отново популистки измишльотини. Всеки напън да направят нещо води до още по-голямо закъсване на малките фирми и облагодетелстване на големите. Всеки знае,че да чакаш пари от държавата е като да чакаш от умрял писмо... НЕ ВИ ЩЕМ ОБЛЕКЧЕНИЯТА!!! НЕ ВИ ЩЕМ И ВАС !!!!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg