Държавата трябва да разработи концепция за развитие на ВЕИ според EVN България

407
Държавата трябва да разработи концепция за развитие на ВЕИ според EVN България

Необходима е държавна концепция за развитие на енергийната мрежа и за предизвикателствата, които възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) поставят пред
eлектроразпределителните дружества, смятат от "EVN България".

Според ръководството на електроразпределителното дружество трябва да се определят приоритетите за инвестиции в мрежата - подобряване на качеството й за гарантирането на сигурността на доставките или разширяване възможността на мрежата за присъединяването на възобновяемите енергийни източници. Необходимо е да се изработят ясни технически спецификации за производствените съоръжения от ВЕИ и оразмеряването на мрежата.

От "EVN България" са на мнение, че е необходимо тясно сътрудничество и хармонизиране на работата с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, мрежовите оператори по територии и други институции. Според поетите от България ангажименти и дългосрочната програма на ЕС за насърчаване на производството на електроенергия от ВЕИ до 2010 г. делът на тока от тях в страната трябва да достигне 11%.

На територията, обхваната от "EVN България" в Южна България, в момента работят около 13 мегавата мощности от възобновяеми енергийни източници От тях 10 мегавата са от вятърни електроцентрали, 2.9 мегавата - от малки водноелектрически централи, и 0.11 мегавата са от фотоволтаичните централи.

За мрежата на дружеството има запитване за изграждане на нови повече от 161 мегавата от ВЕИ и предварителни договори за 104 мегавата. В изпълнение на тези цели "EVN България" увеличава инвестициите си в поддръжка и изграждане на нови съоръжения и разширяване на енергийната мрежа, като планира и през 2008 г. да достигне рекорден размер на инвестициите - 140 млн. лева. През последните две години компанията изгради и реконструира 1700 км кабелни линии и построи нови 220 трафопоста.

Целта на дружеството е дългосрочно да осигури възможността за присъединяване на ВЕИ в региона, както и да повиши сигурността и качеството на захранването.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg