Държавата запазва пълен контрол над Булгартрансгаз

767
Държавата запазва пълен контрол над Булгартрансгаз

Държавата запазва пълен контрол над "Булгартрансгаз". Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след участието си в енергийна конференция.

„Преценихме, че с оглед на мястото на дружеството в системата, на развитие на сектора в момента предпочитаме да има контрол върху дружеството. Ние искаме да има пълен контрол на това дружеството, въпреки, че при листване би имало много положителни страни - прозрачност, приходи за държавата.

Това е колективно решение и на този етап преценихме, че искаме да има пълен контрол върху дружеството", повтори Трайков. Министърът не пожела да коментира какви са причините и какви ще са последствията. При настойчивите въпроси на журналистите да обясни какво налага тази стъпка Трайков каза: „На вас не ви е необходимо, но правителството е решило така".

„Ние сме убедени, надяваме се, оптимисти сме и имаме всички основания да смятаме, че в АЕЦ Белен ще влезе стратегически инвеститор и това е цялата цел", каза още Трайков.

На въпрос дали държавата ще намери механизъм в случай, че пирамидата за ценообразуване на електроенергията се обърне, както иска бизнесът и най-малките консуматори плащат най-високи цени, Трайков заяви: „Това е логично, въпросът е колко е приемливо." Според него битовите потребители могат да бъдат спокойни.

България е на второто стъпало от пирамидата на създаване на енергиен пазар. Голямото предизвикателство е създаването на енергийна борса. Това каза Владимир Дичев - изпълнителен директор на ЧЕЗ Трейд България по време на четвъртата годишна енергийна конференция „Новата стратегия за развитие на енергетиката: Конкуренция, устойчивост, ефективност, по-чиста среда.

По думите му - важният въпрос е как продавачите и купуващите ще бъдат стимулирани да участват на енергийната борса. Според Дичев са необходими законови промени, за да заработи системата на енергийна борса ефективно. Границата между пазар на едро и пазар на крайни потребители трябва да е ясна. Според Дичев през тази година трябва се организират единни търгове за външен и вътрешен пазар, да няма различни цени, което ще премахне напрежението на пазара.

Източник: Фокус

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Майната
# 0
15:02 | 23 February 2010
Гадни лъжци! Засега сте лъжци! Да видим ще станете ли и мошеници!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg