Държавният бюджет на дефицит от 619 млн. лева към края на март

432
Държавният бюджет на дефицит от 619 млн. лева към края на март

© Pixabay

По предварителни данни бюджетното салдо към края на март е с дефицит от 619 милиона лева - 0.5 на сто от БВП, каза в парламента министърът на финансите в оставка Кирил Ананиев.

Той посочи, че събираемостта на данъците е добра и е възможно към края на април бюджетното салдо да се балансира.

Салдото в края на април ще е на плюс или на минус 100 милиона лева, прогнозира още Ананиев.


Всяко първо тримесечие пред последните години е трудно и бюджетното салдо е отрицателно, посочи той. По думите му при добра данъчна събираемост няма да се налага актуализация на бюджета.

Пълни данни за изпълнението на Консолидираната фискална програма за първото тримесечие и предварителни за първите четири месеца ще има в края на следващата седмица, каза Ананиев.

Приходите по КФП към края на март са 11 348 100 000 лв., което е 23.8 на сто от очакваните, посочва БТА.

Бюджетът на София за 2021 г. е близо 2 млрд. лева. Ето трите основни целиТри стратегически цели обяви кметът на София Йорданка Фандъкова с бюджета на града за 2021 г.

Фискалният резерв сега е 8.5 млрд. лева, от които 8 млрд. лева са по сметки в БНБ, а останалите 500 млн. лева са в търговските банки, каза Ананиев.

Внесените за концесията на летище "София" от 660 млн. лева са в държавния резерв. От парите на държавния резерв 3.3 млрд. лева са на Сребърния фонд и не сме си позволили да вземем една стотинка от тях, заяви финансовият министър.

Всичко останало са средства, които временно могат да бъдат използвани за покриване на разходи на бюджета, допълни той.

Няма риск за изплащането на социалните помощи и на пенсиите да края на годината, каза още Ананиев.

Разходите, които сега се искат от депутатите в Народното събрание, са в общ размер на близо 13 милиарда лева, което е 10 на сто от БВП и за тях ще е нужно да се тегли дълг, каза още финансовият министър.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg